Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) planira da promeni sistem takmičenja Lige šampiona od 2024. godine

Najnovije informacije iz evropske kuće fudbala kažu da su najbliži „švajcarskom sistemu“. To znači da bi 32 kluba bila u jednoj ligi i svaki bi imao 10 mečeva protiv različitih rivala, koji bi bili izabrani žrebom.

Ovo bi dovelo do toga da svaki meč bude važan, a takođe publika bi češće imala mogućnost da prati duele najvećih evropskih timova. Posle deset mečeva 16 klubova sa najviše osvojenih bodova nastavili bi takmičenje u nokaut fazi. Igrao bi prvi tim protiv 16, drugi protiv 15. i tako dalje. Klubovi, koji bi završili od 17.do 24. mesta nastavili bi takmičenje u Ligi Evrope.

Postojao je i predlog da se naprave četiri grupe od po osam timova, prema kojoj bi svaki tim imao 14 garantovanih mečeva u grupnoj fazi, ali je odbijen.

– Mislim da ćemo na ovaj način istovremeno i zaštiti klubovi iz manje bogatih zemalja, ali i dovesti do toga da svi mečevi budu važni – rekao je Lars Olson, predsednik asocijacije Evropskih liga.

U budućnosti bi trebalo da se vodi računa i o kalendaru evropskih takmičenja, zbog sve češćih povreda igrača, jer se konstantno igra u ritmu nedelja – sreda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here