UEFA preti izbacivanjem “bogatih”

0

 

Jedanaest najvećih klubova Evrope ukupno duguje 3,4 milijardi funti!

 

UEFA na zahtev svog predsednika Mišela Platinija radi ubrzano na donošenju statuta o Finansijskom "fair play". Iako je taj projekat još uvek daleko od ozakonjivanja u UEFA-inu Izvršnom odboru, bude li jednog dana ipak usvojen, mogao vi većinu najboljih engleskih klubova eliminisati iz Lige šampiona i Lige Evrope.

 

Njegov će osnovni uslov biti pozitivno finansijsko poslovanje, odnosno obaveza klubova da ne smeju da troše više od onoga što zarađuju. Kriterijum nema direktne veze sa količinom duga: uslov neće biti nepostojanje duga ili blokiranje kredita, već dokaz da klub svoje obaveze uredno servisira u okviru fiskalne godine.

 

"To znači da bi Čelsi i Mančester siti dobili zabranu igranja u UEFA-inim takmičenjima uprkos činjenici što njihovi vlasnici imaju običaj da na kraju godine iz svog džepa, a sa računa drugih kompanija koje imaju u vlasništvu, pokriju milijonski minus, što su ove godine napravili i Abramovič i Mansour bin Zayed al-Nahyan.

Mančester junajted i Liverpul takođe ne bi zadovoljili kriterijume jer je njihov manjak na računu direktna posledica duga nagomilanog pri preuzimanju kluba od njihovih stranih vlasnika", izjavio je "Times-u" anonimni izvor izdvojivši i dva lepa primjera:

 

"Sa druge strane, Arsenal bi zadovoljio kriterijume jer zarađuje više nego što troši, uključujući i servisiranje redovnih rata kredita. Isto se odnosi i na Totenhem."

 

Kad je u pitanju kontinent, anonimni izvor navodi da bi evropski nastupi takođe bili uskraćeni Real Madridu i Interu iz Milana.

 

Predlog statuta trebala bi doneti komisija od 11 članova, sastavljena od pravnih stručnjaka, u kojoj sedi i bivši belgijski premijer Jean-Luc Dehaene, a isti bi trebao da počne sa primjenjivanjem od sezone 2013/2014.

 

U UEFA-i su svesni da ne smeju ići arogantno ili ti "prstom u oko“ jer bi bez najboljih klubova pod svojim krovom rizikovali organizaciju paralelnih takmičenja. Takođe, spremni su d saslušaju i predloge klubova kojih se pravilo tiče.

 

UEFA ne želi, piše "Times", da odjednom svi klubovi počnu da posluju bez investicija i bez zaduženja, ali zato insistira na tome da se sadašnji haos mora staviti pod kontrolu.

 

Najveći evrospki fudbalski dužnici (u milionima funti):

 

727 Mančester junajted
609 Real Madrid (u klubu tvrde da je dug 296 miliona funti)
436 Barselona
386 Inter
297.7 Arsenal
240 Liverpul
147 Juventus
136 Roma
96 Bajern Minhen
0 Čelsi (dokapitalizacijom vlasnika izmiren dug od 340 miliona)
0 Mančester siti (dokapitalizacijom vlasnika izmiren dug od 305 milijuna)

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here