EPA/BRITTA PEDERSEN

Najstariji crni nosorog na svetu uginuo je u 46. godini u berlinskom zoološkom vrtu, objavila je ta ustanova na svojoj internet stranici opraštajući se od “stare dame”.

Kilaguni, čiji je zaštitni znak bio izuzetno naglašeni rog, stigla je u nemački zoološki vrt 19. oktobra 1975, pre gotovo 45 godina. Iza sebe je ostavila dve ćerke, ženku crnog nosoroga Maburi i ženku indijskog nosoroga Beti (25) kao i dvogodišnju unučad Maišu i Karla. Kilaguni je tokom života na svet donela petero mladunčadi, doprinoseći očuvanju ugroženih vrsta, rekli su u zoo vrtu.

Odlučili su da je uspavaju

Kako su je sve više mučile staračke tegobe zadnjih nekoliko godina, na kraju gotovo više nije mogla sama da ustane i zaposleni u zoološkom vrtu su nakon temeljnih konsultacija odlučili da uspavaju Kilaguni u sredu.

– Odgovorno čuvanje životinja takođe uključuje poštedu od nepotrebne patnje, bez obzira kako ta odluka teška bila – istakao je u izjavi direktor zoološkog vrta Andreas Knieriem.

– Sa svojih 46 godina dostigla je znatnu strost. Bila je najstariji crni nosorog na svetu – dodao je.

Ugrožena životinjska vrsta

U divljini crni nosorozi retko žive duže od 30 godina, navodi iz zoo vrta i dodaju da je ta životinjska vrsta teško ugrožena zbog krivolova. Rog je priželjkivani trofej koji se prodaje kao navodno čudotvorni lek.

Od 2008. krivolov u južnoj i istočnoj Africi dosegao je nivore bez presedana. Pogođena je i populacija belog nosoroga i  afričkog slona. U proteklih deset godina krivolovci su ubili više od 7000 nosoroga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here