Ugljanin pobedio, muftijini ne priznaju

0

Ugljanin pobedio, muftijini ne priznaju
 

Na dva izborna mesta u Tutinu (Koniče i Ribariće) i na jednom u Novom Pazaru (oko 3.000 upisanih) izbori će zbog nepravilnosti biti ponovljeni, a još se ne zna ni kako je glasalo oko 2.000 Bošnjaka u drugim delovima Srbije.
 

Mala izlaznost

Na izbore je izašlo 37 odsto Bošnjaka upisanih u biračke spiskove. Zukorlićevi tvrde da je slaboj izlaznosti kumovalo poništavanje prošlih izbora i obesmišnjavanje narodne volje. Drugi tvrde da je "Bošnjacima svega dosta". Ne treba izgubiti iz vida ni činjenicu da na izbore nisu izašle stranke SDP Rasima Ljajića i SNP dr Mirsada Đerleka.

Međutim, pobeda Ugljanina ne može biti dovedena u pitanje jer je je njegova lista osvojila 5.000 glasova više od Zukorlićeve.

Ugljanin je na konferenciji za štampu rekao da su izbori protekli u korektnoj, demokratskoj i svečanoj atmosferi, da je ovo bilo najvažnije izjašnjavanje Bošnjaka u poslednjih 20 godina i da "poraženih nema". Najavio je da će novo BNV biti konstituisano 24 sata posle saopštavanja zvaničnih rezultata izbora.

Međutim, izbornu pobedu proglasila je i drugoplasirana lista. Njihov lider Jafija Fehratović tvrdi da su ubedljivo pobedili u svim sandžačkim gradovima osim u Tutinu.

– Opština Tutin je svojevrsna civilizacijska mrlja koja se mora očistiti. Zato obaveštavam javnost da naša lista Za Bošnjake, Sandžak i muftiju ne priznaje izbore u Tutinu i traži njihovo poništenje, a od RIK-a stvaranje uslova za održavanje novih "normalnih" izbora. Lista Za bošnjačko jedinstvo pobedila je u opštinama u kojima su Ugljaninovi na vlasti, imali smo grubu zloupotrebu vlasti i izbornih pravila i niz mahinacija – ističe Fehratović.

Optužbama za krađu i zahtevom za poništenje izbora u Tutinu verovatno će se ponovo ozbiljno zaoštriti odnosi između Zukorlića i Ugljanina koji su se približili u predizbornoj kampanji i jedno vreme razmišljali da se na izborima pojave za jednom, zajedničkom listom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here