Uglješa Šajtinac dobitnik Nagrade EU za književnost

0

Dobitnik Nagrade EU za književnost: Uglješa Šajtinac
 

Kako je saopštila Evropska komisija, među dobitnicima je i Ognjen Spahić iz Crne Gore, Ben Bluši iz Albanije, Milen Ruskov iz Bugarske, Jan Nemec iz Češke, Makis Citas iz Grčke, Odni Eir sa Islanda, Janis Jonevs iz Letonije, Armin Ohri iz Lihtenštajna, Pjer J. Mejlak sa Malte, Marent de Mor iz Holandije, Birgil Oguz iz Turske i Evi Vajld iz Ujedinjenog kraljevstva.

 

Šajtinac: “Sasvim skromni darovi“ i dalje iznenađuju

Pisac Uglješa Šajtinac izjavio je da mu je drago da ta knjiga i dalje iznenađuje i da je stalno na putu do čitalaca, preneo je njegov izdavač Arhipelag.

"Na to što sada sledi ljubazno sam informisan od dobitnice iste nagrade od pre nekoliko leta Jelene Lengold. Mogući prevodi, kokteli i prijemi. Dobro za knjigu, lepo za književnost", rekao je Šajtinac posle proglašenja imena dobitnika priznanja na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu.

"Ova nagrada je posvećena najboljim mladim i perspektivnim autorima u Evropi, bez obzira na zemlju iz koje dolaze ili jezik kojim govore. Cilj ove nagrade je da istakne najbolje što evropska moderna književnost može da ponudi, te da podstakne prekograničnu prodaju i promoviše prevođenje, objavljivanje i čitanje književnosti drugih zemalja", rekla je komesarka EU za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Andrula Vasiliju.

 

Dramski pisac, pripovedač i romansijer Uglješa Šajtinac rođen je 1971. u Zrenjaninu. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti 1999. u Beogradu.

 

Napisao je romane "Čuda prirode" (1993), "Nada stanuje na kraju grada" (2002) i "Sasvim skromni darovi" (2011), za koji je dobio Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i Nagradu "Bora Stanković".

 

Najpoznatije drame su mu "Hadersfild" (2005) po kojem je snimljen i istoimeni film (2007), "Rekviziter" (1999), "Banat" (2007) i "Lepet mojih plućnih krila" (2009).

 

Nagrada Evropske unije za književnost je otvorena za zemlje koje učestvuju u programu EU za finansiranje kulturnog i kreativnog sektora Kreativna Evropa.

 

Svaki nagrađeni dobiće 5.000 evra, a njegova dela biće dodatno promovisana u međunarodnim okvirima, dodaje se u saopštenju u kojem se ohrabruju i izdavači dela nagrađenih pisaca da konkurišu za grantove EU za prevod, "da bi se pobedničke knjige prevele na druge jezike i probile se na nova tržišta".

 

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade će biti uručene 18. novembra u Briselu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here