pixabay.com

Narasli troškovi stanovanja doveli su u nezavidan položaj mnogo podstanara u Nemačkoj koji žive od skromnih prihoda. Prema jednoj studiji, takvih domaćinstava ima oko milion, sa ukupno 2,1 milion članova. Posebno je teško preživljavanje u ovakvim uslovima samohranim osobama kojih sudeći po navedenim brojkama ima mnogo. Nemci valjda jedini imaju za te osobe hladni birokratski naziv “domaćinstvo sa jednim članom”.

Neko je pedantno izračunao da u 1,1 milion slučajeva domaćinstvima posle plaćanja troškova stanovanja ostaje manje novca od egzistencijalnog minimuma.

Ovo je pogodilo gotovo 13 procenata podstanara u nemačkim metropolama i dovelo ih u bezizlazan položaj, tvrdi se u istraživanju Fondacije Hans Bekler koja je bliska sindikatima, a ovaj posao obavila je po narudžbini Humbolt univerziteta u Berlinu. Autori pomenutog istraživanja su istakli da visoki iznosi stanarina dodatno povećavaju socijalnu nejednakost u nemačkom društvu.

“Stanovanje može ljude da učini siromašnim”, zaključuju istraživači i u prilog te tvrdnje navode da domaćinstva sa malim prihodima natprosečan deo te skromne sume izdvajaju za stan i to mali i loše opremljen, pa svako drugo daje 30 odsto mesečnih primanja samo za kiriju.