Uhapšen “američki četnik”

0

Erik Frejn konačno u rukama policije
 

Zvaničnici su potvrdili da su ga uhapsili nakon informacije da se krije u magacinu na aerodromu pored Bak Hila.

 

"Pozvali su ga da izađe napolje i onda su ga opkolili", rekao je jedan od nadležnih za "Foks njuz" i dodao da nije bilo nikakvog incidenta tokom hapšenja.

 

Frejn je osumnjičen da je iz zasede snajperom 12. septembra ubio policajca Bajrona Diksona. U pucnjavi je ranio i policajca Aleksa T. Daglasa. U poteri za Frejnom učestvovalo je oko 1.000 policajaca, mnogi iz drugih američkih država. Troškovi operacije popeli su se na nekoliko miliona dolara.

 

 

Hvatanje Frejna, čije su se veštine preživljavanja u divljini upoređivale s Rambovim, jedva su dočekali i policajci i lokalno stanovništvo koje živi raštrkano po planinskom području koje je popularno kod turista i vikend-skijaša.

 

Naime, dok je trajala potera meštani morali da žive s pripadnicima specijalnih jedinica (SWAT) koji su kamuflirani šetali područjem sa psima, preletali helikopterima i krčili puteve vozilima. Škole su se zatvarale kad god je neko pomislio da je Frejn uočen u blizini. Uz sve to, stanovništvo i vlasti bili su u stalnoj neizvesnosti hoće li "američki četnik" ponovo napasti.

 

"Cela ova potera naškodila je i lokalnoj ekonomiji. Lov je zabranjen dok je Frejn na slobodi. To je za nas velika stvar, lov je jedna od glavnih stvari na ovom području", rekao je Džon Džuks koji s porodicom živi usred područja koje se pretraživalo.

 

Istražitelji veruju da je Frejn dugo planirao napad, ali i bekstvo u duboku šumu, kao i da je bio opremljen namirnicama za preživljavanje u skrivenim bunkerima u šumi. U međuvremenu je ostavljao i tragove policiji, opuške cigareta uvezenih iz Srbije, iskorišćene maramice ili pelene… Policija je pronašla i njegov lični dnevnik s opisom ubistva policajca Diksona.

 

"Uzeo sam pušku i upucao ga oko 23 sata. Pao je na pod, bio sam iznenađen koliko brzo. Ispalio sam dodatne metke u njegovu glavu i vrat. I dalje je bio miran. Drugi policajac prišao je ovom kog sam upucao. Kada je kleknuo nad kolegu počeo sam da pucam na njega i onda je skočio iza vrata. Mogao sam i dalje da vidim njegove noge…", piše između ostalog u dnevniku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here