Youtube
Fikret Abdić

U Velikoj Kladuši u Bosni i Hercegovini uhapšen je Fikret Abdić, načelnik opštine, i to pod sumnjom za zloupotrebu položaja i korupciju.

Fikret Abdić je bio jedan od najistaknutijih privrednika u socijalističkoj Jugoslaviji, tvorac prehrambenog giganta Agrokomerc, koji je u drugoj polovini osamdesetih uhapšen zbog finansijskih malverzacija.

“Tužilaštvo vodi istragu o krivičnim delima počinjenim od 2016. godine do danas, koja se odnose na radnje opštinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u Opštini Velika Kladuša i odgovornog lica u osumnjičenom pravnom licu u postupcima javnih nabavki u kojima je Opština Velika Kladuša ugovorni organ. Osumnjičeni su izbegavali sprovođenje otvorenog postupka javnih nabavki i suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, primenom direktnog sporazuma birali isključivo osumnjičeno pravno lice kao izvršioca usluga. Ovako sprovedene javne nabavke su potom plaćane iz Budžeta Opštine Velika Kladuša”, navedeno je iz tužilaštva.

Sumnja se da je i opštinski načelnik, dodaju, iskorišćavao svoj položaj u periodu od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno zakonu uvećavao plate i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u opštini.

Fikret Abdić, poznatiji kao Babo, 80-tih godina prošlog veka u Kladuši je podigao Agrokomerc, koji je u to vreme bio privredni gigant. Početkom 90-ih godina prošlog veka aktivno se uključio u politiku i na prvim višestranačkim izborima u BiH osvojio najveći broj bošnjačkih glasova za člana Predsedništva BiH, ali je tu funkciju prepustio Aliji Izetbegoviću, sa kojim se uskoro i politički razilazi.

Krajem septembra 1993. godine je u Velikoj Kladuši osnovao takozvanu “Autonomnu oblast (AO) Zapadnu Bosnu”, a njegove jedinice ratovale su sa pripadnicima Armije BiH, koje su bile pod kontrolom Sarajeva. Abdić je u sudu u Karlovcu osuđen na dvadeset godina zatvora zbog ratnog zločina u Zapadnoj Bosni, ali je posle odslužene dve trećine kazne izašao na slobodu.

Osuđen je da je kao vrhovni komandant Narodne odbrane AO Zapadne Bosne odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje pet hiljada protivnika AO.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here