EPA/Christian Bruna
Hajnc-Kristijan Štrahe sa suprugom Filipom

Specijalno uspostavljen istražni tim “Ibica” obišao je jednog važnog svedoka u korupcionaškoj aferi koja je koštala političku karijeru doskoranjeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea, a koji bi mogao otkriti ko stoji iza video snimaka sa Ibice.

Kompjuteraš je zvaniccno uhapšen zbog posedovanja dečije pornografije, ali, kako prenose austrijski mediji, on je imao značajnu ulogu u snimanju videa sa “Ibice”.

Video snimci, koji su napravljeni pre dve godine, pokazuju kako Štrahe nudi navodnoj nećaki jednog ruskog milionera državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci uz zaobilaženje kontrolnih organa. Ti snimci su doveli do pada Štrahea, a zatim i do pada austrijske vlade.

Uhapšeni kompjuteraš, kako tvrdi bečki dnevnik “Esterajh”, imao je zadatak da “dotera” tehniku kako bi osigurao prenos višeccasovnog “druženja” uz skrivene kamere na Ibici.

“Bez njegovog stručnog znanja bi svaki server nakon par minuta prenosa video snimaka pao”, tvrdi neimenovani izvor lista.

Dnevnik ukazuje da iza videa stoji grupa detektiva, bivših vojnika specijalne jedinice iz Srbije, agenti austrijske vojne obaveštajne sluzzbe, jedan bivši telohranitelj Štrahea, kao i bečki advokat.

Zvanični cilj tih lica bio je da naprave klopku za Štrahea, da ga politički i ekonomski unište, a pored toga navodno su kasirali i više od pola miliona evra za prodaju snimaka. Ta grupa sada mora da strahuje da kompjuteraš u zatvoru ne “propeva” o pojedinostima jer mnoge stvari još nisu poznate, kao ko je čitavu, veoma skupu operaciju, finansirao.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here