pixabay.com

Policija u Albukerkiju, američka savezna država Nju Meksiko, uhapsila je u utorak Stivena Rej Baku (31) zbog sumnje da je tokom protesta teško ranio demonstranta Skota Vilijamsa koji je, sa drugim učesnicima protesta, pokušavao da obori bronzanu statuu španskog konkvistadora iz 16. veka ispred muzeja u Albukerkiju, izvestio je Rojters.

Stiven Rej Baka je priveden pod optužbom za ranjavanje iz vatrenog oružja i teško delo ugrožavanja opšte bezbednosti vatrenim oružjem tokom sukoba demonstranata sa pripadnicima njegove naoružane paravojne jedinice u ponedeljak, saopštio je predstavnik lokalne policije.

Prema pisanju Albukerki džornala, pucnjava se dogodila tokom sukoba grupe demonstranata koji su pokušavali da obore statuu Huana de Onate, španskog konkvistadora iz 16. veka, postavljenu ispred muzeja u Albukerkiju i nekoliko propadnika naoružane paravojne jedinice iz Novog Meksika.

Prema pisanju Albukerki džornala, najpre je došlo do fizičkog kontakta dve grupe tokom kojeg je jedan muškarac, kasnije identifikovan kao Baka, ispalio pet hitaca jer su ga demonstransti odgurnuli, prenosi Rojters.

Iz gomile koja je pokušavala da se sakrije od Bake koji je pucao, čulo se da neko uzvikuje: “Čovek je ranjen”.

Guvernerka Novog Meksika Mišel Luhn Grišam izjavila je:” Teško naoružana lica koja su upala na demonstracije, nazivajuće sebe “civilnom gardom” došli su samo iz jednog razloga – da nekažnjeno demonstriraju neovlašćenu upotrebu sile”.

Baka, sin bivšeg lokalnog šerifa, pokušao je, neuspešno, da se kandiduje za odbornika u gradskoj skupštini 2019. godine, kritikujući tokom svoje kampanje gradske vlasti kao “popustljive prema kriminalu”.

Antirasistički protesti u Albukerkiju su organizovani, kao i u ostatku SAD, povodom brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, koga je policijac ugušio tokom hapšenja.

Tokom ovih protesta odnedavno se uništavaju i spomenici osvajačima i istorijskim ličnostima koje se povezuju sa rasizmom, kolonijalizmom, pokoravanjem i zločinima nad domorodcima širom sveta.

Statua ispred muzeja u Albukerkiju deo je kontrovezne skulpturalne kompozicije pod nazivom La žornada, na kojoj je prikazan i Onate, španski osvajač i predvodnik grupe konkvistadora koji su 1599. godine, po dolasku u Novi Mekiko, masakrirali pleme Pueblo Indijanaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here