Uhapšene “pobegulje” iz Dreničke grupe

0

Foto: Ilustracija
 

Hapšenje je sprovedeno po nalogu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici. Njih trojica su optuženi u predmetu Dreničke grupe za krivična dela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva za koja se pretpostavlja da su izvršena u centru pritvora OVK u selu Likovce tokom 1998.

 

Dnevnik Koha ditore, piše da su advokati i članovi porodica optuženih pregovarali sa institucijama pravde na Kosovu – Euleksom, Policijom Kosova i Korektivnom službom, što je stvorilo opasan presedan da se može pregovarati o primeni zakona na Kosovu.

 

Sukob Euleksa i grupe Albanaca u Prištini

 

Pregovori su trajali tri dana dok je sve vreme blo nejasno da li se optuženi nalaze u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, gde su iz zatvora prebačeni na lečenje, ili su pobegli. Oni se nisu pojavili na zakazanom suđenju 22. maja, a predsedavajući sudija tada je izdao nalog za njihovo hapšenje jer se nije znalo da li su u bolnici.

 

Od petnaest optuženih iz Dreničke grupe njih sedam su bili u pritvoru od 31. maja prosle godine. Pripadnici Drenicke grupe su bivši vrhovni komandant OVK i ambasador Kosova u Albaniji Sulejmana Seljimija, sadašnji predsednik Srbice i
bivši komandant operativne zone Drenice OVK Sami Luštaku, kao i poslanik Skupštine Kosova Fadilj Demaku, predsednik Glogovca Nedzat Demaku kao i Agim, Baškim, Driton i Seljman Demaj, Jahir Demaku, Zećir Demaku, Sabit Geci, Ismet Hadža, Sahit Jašari, Isni Tači i Avni Zabelji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here