Ujedinili se srpski poljoprivrednici

0

 

Bašić je, nakon današnjeg sastanka na kome je osnovana Asocijacija, rekao da se postojanje stotina udruženja i desetak asocijacija iz raznih oblasti poljoprivredne proizvodnje do sada nije pokazalo uspešnim jer "pojedinačna udruženja i unije nisu mogli da se izbore sa svim problemima i ostvare svoja prava".

On je kazao da će unije iz oblasti poljoprivrede nastaviti da postoje, ali će, ubuduće, nacionalna asocijacija poljoprivrednika "stati iza svake unije", u slučaju da im je potrebna pomoć za rešavanje budućih problema.

Bašić je kazao da se srpski poljoprivrednici suočavaju sa brojnim problemima – nemogućnošću da ostvare pravo na subvencije resornog ministarstva, skupim inputima za pokretanje proizvodnje koja nema "ekonomsku računicu", niskim otkupnim cenama, postojanjem monopola na tržištu, uvozom i prodajom proizvoda nezadovoljavajućeg kvaliteta…

"Ne tražimo ničiju socijalu, već da nam se naš rad i bar ono osnovno što ulažemo vrati", naglasio je Bašić i postavio pitanje: "Ako našeg tovljenika damo za 80 dinara, a kilogram mesa košta 400 dinara, kada kilogram jabuka prodamo za tri dinara, a litar soka košta 50 dinara – ko tu gubi?"

Bašić je upozorio da iz pomenutih razloga nisu samo poljoprivredni proizvođači koji prodaju proizvode u "bescenje" na gubitku, već i potrošači, koji plaćaju nerealno visoke cene.

On je ukazao i na problem zdravstvenog osiguranja, jer "70 do 80 odsto mladih ljudi koji se bavi isključivo poljoprivredom, nema overenu zdravstvenu knjižicu, jer ne mogu da plate", ocenjujući da je "nedopustivo da zdravstvenu knjižicu imaju samo poljoprivredni penzioneri, ali ne i oni koji se aktivno bave poljoprivredom".

Rešenje tog problema moglo biti objedinjeno plaćanjem zdravstvenog osiguranja na nivou poljoprivrednog domaćinstva, predložio je on.

Bašić, koji je i član Upravnog odbora Unije udruženja vinogradara, vinara i voćara Srbije, kazao je da je ta unija Ministarstvu poljoprivrede, već uputila 15 zahteva od kojih su neki, prema njegovim rečima, u postupku.

Ti zahtevi, između ostalog, odnose se na oslobađanje svih poljoprivrednika sa posedom do 5.000 hektara od obaveze izmirenja obaveza prema PIO fondu radi ostvarivanja prava na regres, bez obzira da li je reč o nerazvijenom području, naveo je Bašić.

 

Današnjem sastanku u hotelu "Slavija" prisustvovalo je 15 unija i većih udruženja poljoprivrednika iz cele Srbije, kao i predstavnici Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine, rekao je Bašić, podsećajući da u zemlji trenutno postoji oko 20 većih unija poljoprivrednika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here