“Ujedinjene mrtve nacije“ na Bijenalu u Veneciji

0

Izložba vredna 10 miliona dinara: Projekat "Ujedinjene mrtve nacije" na Bijenalu u Venciji
 

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare u Beogradu, odabrani rad Ivana Grubanova predstavlja podnu instalaciju i prikazuje proces kreiranja slika na sirovom platnu uz pomoć zastava koje ujedno služe kao model, oruđe i slikarski materijal, i u celini angažuje enterijer paviljona.

 

Ivan Grubanov

Ivan Grubanov (1976) školovao se na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i na Rajksakademiji u Amsterdamu, a izlagao je na 20 samostalnih i više od 100 grupnih izložbi u prestižnim muzejima i galerijama u inostranstvu, regionu i Srbiji. Grubanov je učestvovao i na više od 10 međunarodnih Bijenala savremene umetnosti.

Izložba će u paviljonu Srbije biti otvorena od 15. maja do 22. novembra, i promišljeno je uklopljena u temu Bijenala savremene umetnosti "Sve budućnosti sveta", i naročito u kompleks nacionalnih paviljona kojim će dominirati centralna izložba "Bašta nereda".

 

U umetničkoj instalaciji, Grubanov je koristio zastave zemalja koje su zbog istorijskih, političkih, društvenih i ekonomskih razloga prestale da postoje od uspostavljanja Bijenala do danas, poput Austro-ugarske monarhije, Otomanskog carstva, Demokratske Republike Nemačke, SSSR-a.

 

Kako je navedeno u obrazloženju odluke Stručnog saveta, projekat poziva i preispituje neke od osnovnih teorijskih propozicija iz istorije slikarstva, pretvara njihove efetke u formi instalacije u teatar i ističe proces, a ne završno delo.

 

Lidija Merenik

Istoričarka umetnosti i profesor moderne umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu Lidija Merenik radila je i kao kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, a autor je velikog broja izložbi, likovnih kritika, tekstova i knjiga iz te oblasti.

Po oceni Stručnog saveta, autorski rad Lidije Merenik i Ivana Grubanova deluje fizički i simbolički na pojedinca i preispituje političke i ideološke propozicije Bijenala kao institucije, diplomatskog ambijenta i svojevrsnih ‘Ujedinjenih nacija umetnosti’.

 

Rad Ivana Grubanova i Lidije Merenik izabran je iz užeg izbora u koji su bili uvršteni radovi Radoša Antonijevića i Une Popović, Zorana Erića i Dejana Kaluđerovića, Vladimira Miladinovića i Nikole Dedića, i Biljane Đurđević i Miroslava Karića.

 

Na poziv Stručnog saveta odazvalo se 12 od pozvanih 14 umetnika, a 28 autora, odnosno autorskih timova prijavilo se na konkurs za izbor umetničkog rada koji će predstavljati Srbiju na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here