Pixabay
Ilustracija

Najprometniji granični prelaz između SAD i Kanade, most “Ambasador”, ponovo je otvoren, nakon gotovo jednonedeljne blokade demonstranata koji se protive ograničenjima povezanim sa kovidom 19.

“Most Ambasador je sada potpuno otvoren i ponovo je omogućen slobodan protok trgovine između kanadske i američke privrede”, navodi se u saopštenju kompanije “Detroit internešnel bridž” koja je operater ovog mosta.

Most je, kako je saopšteno, ponovo otvoren za saobraćaj sinoć u 23 sata po lokalnom vremenu, navodi agencija, podsećajući da se preko ovog prelaza odvija 25 odsto ukupne trgovine između dve zemlje.

Blokada na kanadskoj strani poremetila je poslovanje u obe zemlje, pri čemu su pojedini proizvođači automobila bili primorani da zatvore nekoliko fabrika za sklapanje auto-delova.

Policija u kanadskom gradu Vindžoru je saopštila juče da je više od 20 ljudi uhapšeno, da je sedam vozila odvučeno i pet zaplenjeno dok su policajci sklanjali poslednje demonstrante u blizini mosta, koji povezuje ovaj grad sa američkim gradom Detroitom.

U međuvremenu, protest u Otavi je paralisao centar grada, razbesneo stanovnike koji su nezadovoljni nereagovanjem policije i izvršio sve veći pritisak na premijera Džastina Trudoa.

Demonstracije su odjeknule širom Kanade, a slični konvoji su uočeni i u Francuskoj, na Novom Zelandu i u Holandiji.

I američko ministarstvo za unutrašnju bezbednost je upozorilo da bi u toj zemlji moglo doći do sličnih protesta.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here