Tanjug

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi kazao je da su izjave srpskih lidera da će predstavnici Srbi na Kosovu početi formiranje ZSO, ako Vlada Kosova ne odustane od reciprociteta za srpske lične karte i tablice vozila, opasne i ratnohuškačke, dok analitičar Arbnor Sadiku navodi da ukoliko dođe do međunarodnog pritiska za stvaranje ZSO, to može dovesti do novih izbora na jesen. 

Arifi je rekao da Srbija želi da zaoštri situaciju i napravi probleme Vladi Kosova.

– Izjava Petra Petkovićeva je opasna i ratnohuškačka. Želja Srbije je da stvori unutrašnju napetost kako bi Vladu Kosova predstavila kao problematičnu i željnu sukoba – rekao je Arifi.

Prema njegovim rečima, formiranje ZSO ne može da se vrši jednostrano, jer bi to značilo podelu Kosova.

– Zbog toga srpska strana mora da se smiri i EU i SAD moraju da reaguju, jer je ovo izuzetno opasna izjava u vreme agresije Rusije na Ukrajinu – rekao je on.

Arifi je dodao da takve izjave zvaničnog Beograda mogu da izazovu haos na severu Kosova.

– To je glavni cilj Srbije, kosovske institucije treba da budu pažljive i da što pre upozore Kvintu na ovakvu izjavu zvaničnika Vlade Srbije – naglasio je on.

Analitičar Arbnor Sadiku smatra da se Zajednica opština sa srpskom većinom ne može uspostaviti i sprovoditi u praksi, bez dozvole institucija Kosova i bez volje opština sa srpskom većinom.

– Kosovo sada mora da izradi Nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, poštujući preporuke Ustavnog suda i da ga predstavi EU i srpskoj strani. To bi dokazalo da Kosovo ne blokira dijalog, već da je Srbija ta koja održava status kvo i blokira napredak u dijalogu – rekao je Sadiku.

Prema njegovim rečima, reciprocitet koji će Kosovo primeniti za srpske lične karte i tablice vozila je legalan i legitiman. i Arifi je mišljenja da je opredeljenje Vlade Kosova da primeni reciprocitet za lične karte i registarske tablice u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

Prema njegovim rečima, primenjuje se reciprocitet, jer srpska strana ne želi da razume i prihvati realnost da je Kosovo nezavisna država.

– Došli smo do ovih mera kako bismo Srbe sa Kosova osvestili da je Kosovo njihova država. Dakle, građani moraju da poštuju pravila države u kojoj žive, kao i Albanci Preševske doline u Srbiji – naveo je Arifi.

Kako je dodao, dalji razvoj događaja će po ovim pitanjima biti napet u narednim danima, posebno krajem septembra.

– Srbija na sve načine pokušava da zategne situaciju na severu, kako bi stvorila izgovore za nenastavljanje dijaloga. Srbi su shvatili da je pritisak sve veći i da se traži međusobno priznanje, a nisu spremni na tako nešto. Svako odstupanje od mira ugroziće ne samo Srbiju i Kosovo, već može ugroziti i ceo Zapadni Balkan, a moguće i šire – rekao je Arifi.

Sadiku očekuje da će biti međunarodnog pritiska za intenziviranje dijaloga.

– Ali nema volje ni Kurtija ni Vučića da prave kompromise oko postizanja brzog sporazuma između Kosova i Srbije – rekao je on.

Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do međunarodnog pritiska za stvaranje ZSO, to može dovesti do novih izbora na jesen.

1 COMMENT

  1. u…….a sta je sa vasim jedostarnim proglasenim drzavu u srpskoj zemlji kosovo srbi a srbija krivi sto su vas ugostili u srpskoj zemlji da nema treceg a kad tad toga nece uvek biti vremena se menjaju i docice i vase srpsko ce biti kad tad samo se vi havlite i pohavlte sa tudjim ledjima

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here