EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Vlada koju predvodi Aljbin Kurti trebalo bi da formira Zajednicu srpskih opština jer je to međunarodna obaveza, a sporazum je čak i ratifikovan u Skupštini, napominju poznavaoci kosovskih političkih prilika.

Politički analitičar Arbnor Sadiku kaže da će Kosovo izgubiti međunarodnu zajednicu ukoliko vlada Aljbina Kurtija ne bude imala spreman nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom do jeseni 2022. godine. Kako smatra, ili će se Zajednica osnovati ili će Kosovo ići na nove izbore.

– Ukoliko do jeseni 2022. godine ne dođe do utvrđivanja nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom i implementacije međunarodnih sporazuma potpisanih u Briselu, Vlada će izgubiti međunarodnu zajednicu. To znači da će Kurti i Pokret Samoopredeljenje biti međunarodno izolovani i da će izgubiti međunarodni legalitet i legitimitet da bi i dalje bili na čelu Vlade. Tako možemo da idemo na nove izbore, gde ćemo onda imati koaliciju DSK-DPK da vodimo dijalog sa Srbijom i postignemo dogovor u naredne dve, tri godine – ocenjuje Sadiku.

Što se tiče konačnog sporazuma, on kaže da što se sporazum duže odugovlači, to više ide u prilog Srbiji.

– Ne možemo imati tačan datum, recimo ove ili sledeće godine, ali čim se postigne dogovor, to će biti u interesu građana Kosova jer Kosovo neće imati spornu državnost i pridružiće se međunarodnim organizacijama. Na ovaj način bi se zaokružila državnost Kosova, a sa druge strane Srbija ide ka Evropskoj uniji i dobija status kandidata i korak je do članstva u Evropskoj uniji – rekao je Sadiku.

Univerzitetski profesor Miljazim Krasnići rekao je za Ekonomiju onlajn da Zajednicu treba formirati, ali i da se formira na osnovu mišljenja Ustavnog suda, eliminišući svaki element koji može da se dovede u vezu sa bilo kojom vrstom izvršne vlasti.

– Smatram da Vlada nema razloga da bude srušena zbog dijaloga jer naša Vlada ima većinu u parlamentu i ima podršku opozicije za dijalog i ima podršku da se ide ka konačnom dogovoru. Vlast može sama da padne, ali nema pokazatelja i razloga za rušenje vlasti. Smatram da Zajednicu treba formirati jer je to međunarodna obaveza koju je Kosovo dobilo ratifikacijom sporazuma u ​​parlamentu – naveo je Krasnići.

On smatra da Vlada treba da preduzme diplomatsku ofanzivu u smislu da izradi Statut i da ne prepušta inicijativu Srbiji.

– Problem Srba ne može da se reši policijskim jedinicama, a ne može se rešiti bez dogovora. Ahtisarijev plan i Briselski sporazum predviđali su formiranje opština sa srpskom većinom –  rekao je Krasnići.

3 COMMENTS

  1. Sve je to mlacenje prazne slame,a cilj je ciscenje svega Srpskog sa kosova.Kraj je poznat iz slicnih prica,nazalost oruzana konfrotacija…….pitanje je samo kad.

  2. Nema ZSO,i nece biti, posto je jedna nacijonalna,i racisticka, za poredak EU nema smisla,
    A sto se tice oruzane konfrontasije nece nikada biti,Srbija se nalazi na zapadu i malecka ,i feudalna
    u raport na zapadne sile,u slucaju ludosti i konfrontacije Srbija ce nestati;

    • Srbija nikad nece nestati dok je Rusije
      nego će Kosovski albanci nestati jer im
      Nije mesto da žive na Srpskoj zemlji.
      Dok Bog postoji Postojace Srbija i Srpski Kosmet jer Bog odlučuje ne narod i ne nacisti prokleti koji seju nemir po svetu ! Žuvele Srbija i Rusija

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here