Ja brinem o sebi

Dok je u zemljama EU i razvijenim zemljama sveta rak grlića materice praktično iskorenjen, u Srbiji sa preko 1300 novoobolelih žena godišnje, ova bolest drugi je vodeći uzrok oboljevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom.

Kampanja “Ja brinem o sebi” pokrenuta je kako bi se podigla svest o važnosti prevencije raka grlića materice i istakla važnost redovnih ginekoloških pregleda koji uključuju PAPA test. Kampanju je pokrenula Nina Seničar, glumica, a ove godine kampanju podržava i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women.

– Pokrenula sam ovu kampanju iz vrlo ličnog razloga, igrom slučaja prošle godine sam puno naučila o ovoj temi i saznala poražavajuće statistike u vezi sa ovom bolešću i stopom smrtnosti u SrbijI. Zapitala sam se kako ja mogu da pomognem da se u javnosti više govori i podigne svest na ovu temu. Tako smo u februaru ove godine omogućili velikom broju žena da besplatno obavi ginekološki pregled, a tokom ovog novembra putem društvenih mreža podsećamo žene da posete ginekologa i obave redovan pregled. Danas će sve zainteresovane dame moći da razgovaraju o metogama prevencije i lečenja sa doktorkom ginekologije dr Mirjanom Anđelić – rekla je Nina Seničar, glumica i pokretač kampanje.

Kampanja se odvijala online na društvenim mrežama, od 14. do 20. novembra a ključni događaj – javna akcija podizanja svesti o važnosti prevencije održan je u centralnom holu Rajićeva SC u subotu 19. novembra, od 11 do 15 časova.

Ginekolog dr Mirjana Anđelić istakla je da je karcinom grlića materice jedan od najčešćih karcinoma, drugi po redu u ženskoj populaciji.

– Važna stvar jeste da je ovaj karcinom izlečiv, a najvažnija – moguće ga je sprečiti. Način na koji se sprečava je vakcinacija, upotreba kondoma u toku polnog odnosa, odlaganje prvog polnog odnosa do kasnije adolescencije, uz odgovorno seksualno ponašanje i redovne kontrole kod lekara – objasnila je ona.

Metodi prevencije nastanka raka grlića materice 

Postoje primarni i sekundarni metodi prevencije. Primarna prevencija je sprečavanje nastanka bolesti (na primer vakcinacija), a sekundarna je rano otkrivanje bolesti (na primer kolposkopija ili PAP bris). Uzimanje brisa je potpuno bezbolno i bezopasno. Uz overenu zdravstvenu knjižicu ili u procesu organizovanog skrininga postupak je potpuno besplatan.

Faktori rizika za nastanak raka grlića materice su rano stupanje u seksualne odnose, česta promena seksualnih partnera, nedovoljno korišćenje kondoma pri odnosima sa novim ili nepoznatim partnerom I loš socio-ekonomski status.

Rak grlića materice izaziva Humani Papiloma virus (HPV) koji se javlja u preko 80 različitih tipova. Neki od njih imaju izražen onkogeni potencijal, a neki manji. Za nastanak raka grlića materice je neophodno prisustvo HPV-a. Karcinom grlića materice se razvija isključivo pod uticajem HPV-a, ali prisustvo HPV ne mora usloviti pojavu karcinoma. Nema karcinoma bez HPV-a, ali HPV može da postoji bez onkološkog ishoda.

Ukoliko se rak grlića materice otkrije na vreme, u premalignoj fazi, izlečiv je 100%.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here