EPA/STR
Turska vojska

Generalni sekretar Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti Stanislav Zas kaže da bi mešanje Turske u konflikt u Nagorno-Karabahu bilo destruktivno. Pozicija ODKB biće oprezna kako se ne bi naškodilo procesu rešavanja tog problema, rekao je on.

– Verujem da do toga neće doći. Bilo kakvo mešanje trećih strana u taj proces je destruktivan… Obratite pažnju na izbalansiranu poziciju ODKB u tom konfliktu, veoma opreznu, a to se radi s ciljem da se ne naškodi pregovaračkom procesu. Smatramo da sve zemlje treba da se pridržavaju tog stava, uključujući Tursku – rekao je Zas.

On je tako odgovorio novinarima na pitanje da li će ta organizacija preduzeti nešto u slučaju otvorenog mešanja Turske u sukob u Nagorno-Karabahu.

ODKB, kako je rekao, ne pozdravlja postupke ni Turske ili bilo kojih trećih zemalja ako oni izlaze iz okvira normalizacije situacije i rešavanja problema.

Podsetio je da Povelja ODKB predviđa uključivanje u neki konflikt u slučaju da postoji realna opasnost po celovitost neke zemlje-članice.

Zas kaže i da organizacija ne razmatra usvajanje nekih dodatnih mera zbog prebacivanja stranih boraca u Nagorno-Karabah.

– Za sada odluka o nekim barijerama ili uvođenju nekih dodatnih mera u cilju borbe protiv prebacivanja boraca iz Sirije ili drugih zemlja – rekao je on.

Prema njegovim rečima, Azerbejdžan neće napasti ciljeve u Jermeniji. Kako kaže, u Bakuu nemaju teritorijalne pretenzije prema Jerevanu.

– Uveren sam da takvog razvoja situacije neće biti. Prvo zbog toga što su azerbejdžanske vlasti isticale da nemaju teritorijalne pretenzije prema Jermeniji i da ne posežu za njenim suverenitetom. Drugo, tamo ima dovoljno zdravog razuma i odgovornosti prema sopstvenim narodom – rekao je Zas u intervjuu za RT.

Zas ocenjuje da ni Jermenija ni Azerbejdžan nisu zainteresovane za širenje konflikta u Nagorno-Karabahu na regionalni rat.

– Verujem da nije u interesu ni Jermenije ni Azerbejdžana da konflikt preraste u regionalni rat. Ne vidi da je moguć takav razvoj situacije – rekao je on.

Sukobi u Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27 septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here