Tanjug/AP

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže da nije očekivao da će rat u Ukrajini biti brzo završen, pošto je, kako je objasnio, u pitanju dubok geostrateški sukob.

– S jedne strane nalazi se zapadni savez koji je dosta duboko ušao u Ukrajinu sa svojom logistikom, a sa druge strane imate Rusku Federaciju koja je intervenisala sa oko 200.000 vojnika, a Ukrajina je zemlja od 44 miliona stanovnika. Znači 200.000 vojnika na tako veliku zemlju možda nije sasvim dovoljno da bi se taj rat brzo završio – kazao je Zečević.

Dodao je da je očigledno da će Ukrajina morati da bude vojno neutralna, kao i da je pitanje da li će moći da se kandiduje za članstvo u Evropskoj uniji.

– Mora da se pronađe rešenje koje bi bilo bezbednosno prihvatljivo za Rusiju, a istovremeno koje bi garantovalo jednu vrstu integriteta Ukrajini – naveo je Slobodan Zečević.

Objasnio je da se Kina ponaša uzdržano, ali da mu se čini da je ipak bliža Rusiji, kao i da Kina zna da sa Zapadom ima spor oko Tajvana i da teži da se sukob u Ukrajini što pre ugasi kako bi se normalizovala ekonomija na svetskom nivou.

Zečević je naveo da Rusija nastavlja da napreduje u Ukrajini kako bi postigla svoje političke ciljeve i što bolji sporazum sa Kijevom.

– Ukrajinci su spremni na razgovore, Zelenski je više puta to rekao, da bi želeo da se sastane što pre sa Putinom. Što se tiče ruskog predsednika, on ne želi da ide na taj sastanak dok ne bude imao konkretan dogovor na papiru – rekao je Zečević.

Dodao je da bi eventualnim sporazumom Ukrajina priznala gubitak Krima, da bi Donbas dobio specijalni status u okviru Ukrajine, kao i da se priča da bi ruski jezik trebalo u zvaničnoj upotrebi, uporedo sa ukrajinskim, kao i da se pre konflikta pričalo da bi Ukrajina trebalo da ima neutralan status, poput Švedske i Austrije.

– Mislim da će Rusija tražiti dodatne garancije i još veći stepen neutralnosti, u odnosu na Austriju, Finsku i Švedsku – naveo je Slobodan Zečević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here