EPA
Vladimir Putin i Si Đinping

Razgovor predsednika Ukrajine i Kine Vladimira Zelenskog i Si Đinpinga je u planu i u njegovu organizaciju uključeni su kancelarija ukrajinskog predsednika i Ministarstvo spoljnih poslova, izjavio je danas savetnik u kabinetu Zelenskog Mihail Podoljak.

Podoljak je, istovremeno, naveo da postoje određene poteškoće u organizovanju razgovora Zelenskog i Sija, zbog, kako je naveo, “nepostojanja jasnog stava Kine u ovom trenutku o stepenu njenog učešća u rešavanju vojnih pitanja između Ukrajine i Ruske Federacije”, prenosi Interfaks Ukrajina.

– Ovo je prilično teško. Postoji pitanje da Kina još nije našla svoje novo političko mesto. Odnosno, da li želi da preuzme na sebe pitanje rešenja između Rusije i Ukrajine, ili će, ipak, oprezno stajati po strani. Koliko sam razumeo, Kina to još nije sama shvatila – rekao je on.

Komentarišući razgovore Si Đinpinga i ruskog predsednika Vladimira Putina, održane u Moskvi od 21. do 22. marta, Podoljak je rekao da oni u suštini nisu razgovarali o ratu u Ukrajini i kineskom mirovnom planu, već da su razgovori bili posvećeni ekonomiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here