EPA/Ronald Wittek

Ambasadori zemalja članica Evropske unije “načelno” su pristali da započnu pristupne pregovore s Kijevom i Kišinjevom, saopštilo je belgijsko predsedništvo Evropske unije.

Mađarska će sledećeg meseca preuzeti rotirajuće predsedavanje.

Ambasadori Evropske unije složili su se u petak da će službeno započeti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, prema belgijskom predsedavanju Unijom.

Ukrajina je podnijela zahtev za pridruživanje EU nedugo nakon početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. Ona i susedna Moldavija dobile su status kandidata četiri meseca kasnije.

“Ambasadori su se načelno složili oko pregovaračkih okvira za pristupne pregovore Ukrajine i Moldavije”, objavilo je belgijsko predsedništvo.

Rečeno je da će prve međuvladine konferencije biti održane 25. juna. Belgija do 30. juna predsedava Savetom ministara EU.

Bosna i Hercegovina se ne spominje kada je reč o zvaničnom datumu početka pregovora.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozdravio je sporazum.

“Održavamo svoja obećanja i podržaćemo vas na putu do članstva”, rekao je Mišel.

Ova odluka dolazi sedam dana nakon što je Evropska komisija rekla da i Kijev i Kišinjev ispunjavaju sve kriterijume za službeni početak pristupnih pregovora.

Kriterijumi su uključivali napore da se obuzda moć oligarha i bolje obezbede prava etničkih manjina. Ukrajini i Moldaviji predstoje godine pregovora.

Zemlje kandidatkinje verovatno će se suočiti sa godinama reformi pre nego što ispune kriterijume za prijem u EU.

Posle Belgije, Mađarska je sledeća koja će preuzeti rotirajuće predsedanje Savetom EU. Budimpešta se u prošlosti protivila pomoći EU Ukrajini usred napada Rusije i rekla da sumnja u procenu Evropske komisije da je Kijev spreman za pregovore o pridruživanju.

2 COMMENTS

  1. Ne u EU. Sad ce nas i Ukrajina i Moldavija proci za clanstvo kao Nekad Rumunija i Bugarska koje su Preko primljene u toj EU. A nama postavljaju ultimatume bez jraja zato Ne u Eu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here