Ukrajina: Juščenko potučen do nogu

0

Nije uspeo da ubedi glasače da zna šta radi: Viktor Juščenko
 

Izvesno je da će tog dana Ukrajina dobiti novog predsednika, jer je aktuelni šef države Viktor Juščenko neslavno propao, osvojivši nešto više od pet odsto glasova.

 

Poraz Juščenka je posledica razočaranja naroda u rezultate " narandžaste revolucije" iz 2004. godine čiji je on bio lider. Obećavao je korenite reforme i izlazak zemlje iz siromaštva. Desilo se suprotno, jer je Ukrajina zapala u nestabilnu političku situaciju koju su podgrevali svojim svađama predsednik Juščenko i premijerka Timošenkova. Tako je Ukrajina u vreme Juščenkovog predsednikovanja zapala u još veću bedu.

 

Zvanični rezultati pokazuju da je pobednik prvog kruga Viktor Janukovič, lider Stranke regiona, koji je dobio nešto više od 36 odsto glasova. Njegova glavna konkurentkinja Julija Timošenko osvojila je 24,6 procenata, što je osetno više od ranije prognoziranih 19 odsto. Odziv je bio izuzetno loš, jer je glasalo svega 50 odsto birača.

 

Drugi krug izbora biće zanimljiviji od ranijih predviđanja jer je razlika od 11 procenata dostižna, procenjuju stručnjaci. Štabovi izbornih finalista su po objavljivanju prvih rezultata požurili da iznesu procene da će njihov kandidát sigurno pobediti u drugom krugu i najavili hitan početak razgovora sa poraženim kandidatima kako bi privukli njihove birače.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here