EPA/Toms Kalnins

Predsednik SAD Džozef Bajden danas je izjavio da Ukrajina mora da iskoreni korupciju i da ispuni ostale kriterijume ukoliko želi da se priključi NATO savezu.

– Činjenica je da i dalje moraju da se bore protiv korupcije. U međuvremenu, učinićemo sve da stavimo Ukrajinu u poziciju da može da se suprotstavi ruskoj agresiji, da osigura fizičku bezbednost – izjavio je Bajden na samitu NATO u Briselu.

On je, kako navodi Rojters, dodao da ruska aneksija Krima i uloga Moskve u istočnom delu Ukrajine ne znači da Kijev nikada neće biti član Severnoatlantske alijanse.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je ranije danas da od predsednika Bajdena želi da čuje jasno “da” ili “ne” kada je reč o davanju plana Ukrajini za pridruživanje NATO.

Zelenski je novinarima rekao i da je od dobio uveravanja da Bajden neće koristiti Ukrajinu za cenkanje prilikom susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

“Navaljni ne sme da umre”

– Eventualna smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji služi zatvorsku kaznu u Rusiji, bila bi tragedija i oštetila bi odnose Moskve sa ostatkom sveta i SAD – izjavio je Džozef Bajden.

Bajden, koji se u sredu sastaje sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Ženevi, kaže da će staviti do znanja Putinu da postoje oblasti gde je saradnja moguća ako Moskva tako želi, ali i da su SAD spremne da odgovore konkretno ukoliko se suoče sa agresivom ruskom akcijom.

– Smrt Navaljnog bi bila još jedna indikacija da Rusija ima malo ili nema uopšte nameru da se pridržava osnovnih ljudskih prava. To bi bila tragedija, samo bi pogoršala odnose Moskve sa ostatkom sveta i sa mnom – ocenio je Bajden.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here