Ukrajina nema primedbe kako su SAD odgovorile Rusiji

0
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO
Dmitrij Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da njegova vlada odobrava odgovor administracije američkog predsednika DŽozefa Bajdena Rusiji povodom bezbednosnih garancija u Evropi koje Moskva traži, javlja “Gardijan”.

Kuleba je rekao da je Kijev video američki “pisani odgovor” pre nego što ga je američki ambasador u Moskvi DŽon Saliven lično dostavio Kremlju u sredu.

Američka vlada je ponovila podršku Ukrajini i pravo da se priključi NATO, što je u suprotnosti sa ruskim zahtevima da Ukrajina ne uđe u Severnoatlansku alijansu.

– Važno je da SAD održe blizak kontakt sa Ukrajinom, pre i posle svih kontaka sa Rusijom. Nema nikakve odluke bez Ukrajine, to je zlatno pravilo – poručio je Kuleba putem Tvitera.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da je odgovor Vašingtona “nezadovoljavajući” i da ruski predsednik Vladimir Putin trenutno razmatra američki dokument, koji je dostavio američki ambasador u Moskvi.

Zamenica državnog sekretara SAD, Vendi Šerman, rekla je da Bela kuća nije voljna da dopusti “prikrivene ustupke” oko Ukrajine, niti da povuče NATO trupe iz istočnoevropskih zemalja, uključujući Rumuniju i Bugarsku, kako Moskva traži.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here