pixabay.com

U slučaju nastavka rata u Donbasu, ukrajinska vojska će se naći u gorem položaju nego 2014. godine, smatra vanredni savetnik ministra odbrane Ukrajine Jurij Butusov.

– Nažalost, ako dođe do velikog rata, ponoviće se mnoge stvari iz 2014. godine. Na frontu se vrlo dobro vidi da državno rukovodstvo ne obraća ozbiljnu pažnju na vojne reforme – rekao je Butusov.

Takođe je ukazao na probleme u sektoru pravosuđa, političkom i ekonomskom sistemu, naglasivši da zbog njih zemlja nema dovoljno novca ni za ono što je potrebno. Prema rečima Butusova, nema sumnje da će za potrebe vojske novac morati da prikupljaju dobrovoljci.

Butusov je takođe naglasio da su vojsci potrebna terenska vozila, uređaji za noćni vid, termografske kamere, a obim kupovine ove opreme ostaje na mizernom nivou. Pri tom je na probleme koji su postojali 2014. dodat i nedostatak municije. On navodi da je razlog za to bilo iscrpljivanje zaliha tokom ratnih godina u Donbasu i eksplozije u skladištima.

Sukob u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Kijevu.

Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. julu prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija.

Od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema ofanzivu velikih razmera.

U Moskvi su trenutnu situaciju nazvali opasnom, jer bi na istoku Ukrajine ponovo mogao da se razbukta građanski rat. Kako je primetio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, Rusija u ovim uslovima preduzima mere da osigura svoju bezbednost. On je dodao da kretanje trupa na teritoriji zemlje ne bi smelo nikoga da uznemirava, jer Moskva nikom ne predstavlja pretnju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here