Ukrajina ogorčena na Evropu

sputniknews.com, Vestionline
1
commons.wikimedia
Mapa Ukrajine

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova smatra da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope izgubila svoj autoritet nakon vraćanja ovlašćenja ruskoj delegaciji.

„Značajno slabljenje sankcionog mehanizma PS SE se desilo u pozadini odsustva bilo kakvih konstruktivnih koraka Ruske Federacije, flagrantne nerealizuje preuzetih na sebe obaveza i rezolucija PS SE“, navodi se na sajtu ukrajisnkog spoljnopolitičkog resora.

Po mišljenju MIP Ukrajine, to što su članovi PS SE glasali za povratak Rusije u svoj sastav predstavlja „odstupanje od deklarisanih standarda, principa i vrednosti Saveta Evrope usled pritisaka bez presedana i finansijske ucene Rusije Federacije“.  MIP zemlje je dodao da „idući na ustupke agresoru“ skupština je značajno oslabila svoju ulogu u savremenoj evropskoj politici, mogućnosti efikasne zaštite vladavine prava, ljudskih prava i demokratije u svim državama članicama Saveta Evrope, uključujući Rusku Federaciju.

MIP je konstatovao da je danas „kada Savet Evrope obeležava svoju 70. godišnjicu, Parlamsntarna skupština izgubila svoj autoritet i više ne može da igra ulogu koju su joj dali očevi-osnivači“.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozvala je rano jutros rusku delegaciju da učestvuje u junskom zasedanju. Rezolucija tim povodom bila je usvojena kasno sinoć, nakon devet sati diskusije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here