EPA/Clemens Bilan
Severni tok 2

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba pozvao je novu vladajuću koaliciju u Nemačkoj da zauzme čvršći stav o „Severnom toku 2“, posebno na temu sertifikacije gasovoda.

– Ukrajina pozdravlja sklapanje novog koalicionog sporazuma u Nemačkoj. Za nas je veoma važno to što se buduća nemačka vlada složila sa principijelnim stavom Ukrajine. Tekst koalicionog sporazuma prepoznaje važnost izdvajanja Ukrajine, Gruzije i Moldavije u okviru ‘Istočnog partnerstva’ i potvrđuje podršku Ukrajini na putu ka evrointegraciji – navodi agencija „RBK-Ukrajina“ reči Kulebe.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je uspela da ubedi nemačke partnere da promene svoj zastareli pogled na „Istočno partnerstvo“ EU, priznavši važnost „Pridruženog trija“.

– Pored toga, novi koalicioni sporazum sadrži podršku Nemačke suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine. To svedoči i o kontinuitetu nemačke politike u normandijskom formatu i naporima za političko i diplomatsko rešavanje rusko-ukrajinskog oružanog sukoba – podvukao je Kuleba.

Kako navodi agencija, ministar je takođe naveo da nova nemačka vlada traži od Rusije da „hitno prekine sa pokušajima destabilizacije Ukrajine, kršenjem primirja u Donbasu i sa okupacijom Krima“.

Kuleba je obratio pažnju i na to da je u koalicionom sporazumu potvrđena spremnost da se razvija energetsko partnerstvo sa Ukrajinom, što postavlja temelje za jačanje strateškog partnerstva Kijeva i Berlina u narednim godinama.

– U isto vreme smo pozvali novu nemačku koaliciju da zauzme oštriji stav o ‘Severnom toku 2’. Proces sertifikacije projekta bi trebalo u potpunosti da odgovara evropskom zakonu. Mi sa nestrpljenjem očekujemo imenovanje nove nemačke vlade i želimo novoj koaliciji uspeh radi dobrobiti Nemačke i Evrope, što ujedno odgovara i interesima Ukrajine – dodao je Kuleba.

Socijaldemokrate su pregovarale sa ekološkom strankom Zelenih i Slobodnim demokratama otkako su odneli tesnu pobedu na parlamentarnim izborima 26. septembra. Novi nemački kancelar će biti socijaldemokrata Olaf Šolc, a njegovo imenovanje se planira u prvoj polovini decembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here