Tanjug

Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Vasil Bodnar, u intervjuu za RTV Ora, upozorio je na moguće priznavanje Kosova od strane zvaničnog Kijeva.

Prema ukrajinskom diplomati, ne bi trebalo praviti paralele između Kosova i Krima, jer su po njemu dve potpuno različite stvari jedna od druge.

– Tradicionalno smo opredeljeni za teritorijalni suverenitet zemlje. Ovo je naš princip. Ali za nas ne postoji paralela između ta dva slučaja. To je zato što je slučaj Kosova jedno, a slučaja Krim drugo. U slučaju Kosova imamo zemlju koju su priznale brojne države, a u slučaju Krima govorimo o teritoriji koju je Rusija nasilno zauzela. Dakle, nije jednostavna stvar – rekao je Bodnar.

On je dodao da Ukrajina nije priznala Kosovo ali i dodao da ako se pogledaju koraci Ukrajine „nešto postoji“.

– Prošle godine smo doneli odluku da radimo sa kosovskim pasošima. Sada su naš ambasador ovde (Tirana) i ambasadori u drugim delovima sveta dobili uputstva da priznaju ove pasoše i da ne ograničavaju putovanja. Možda polazeći od tako malih koraka možemo krenuti ka nekim rezultatima. Ne govorim o određenoj perspektivi, jer je naš formalni stav formalni stav. Dakle, sa ovim slučajem moramo da se nosimo u okolnostima u kojima se nalazimo – rekao je Bodnar.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime