Ukrajina: Rusi se povlače iz Harkova

2
Tanjug/AP

Ukrajinske oružane snage saopštile su u kratkom ažuriranju u petak da su ruske trupe usredsređene na povlačenje iz severnog regiona Harkova. Te trupe su se našle pod sve većim pritiskom ukrajinskih kontranapada duž širokog fronta zapadno od njihovih linija snabdevanja. O povlačenju ruske vojske iz Harkova za BBC je govorio i gradonačelnik ovog grada.

Žestoki kontranapad povratio je više sela u oblasti istočno od Harkova. Napredak Ukrajine doveo je do potiskivanja ruskih snaga do njihove granice, a takođe predstavlja stratešku pretnju presecanjem ruskih linija snabdevanja u Ukrajini i njenih snaga južnije u regionu Donbasa.

Gradonačelnik Harkova: Rusi su se povukli

Gradonačelnik grada Harkova Ihor Terehov je rekao da za BBC da su se Rusi povukli iz područja grada Harkova u pravcu ruske granice. On kaže da su ruske trupe samo jednom uspele da uđu u mali deo grada i da tamo nisu provele mnogo vremena.

– Rusi su stalno granatirali Harkov, jer su se držali veoma blizu grada. A zahvaljujući naporima teritorijalne odbrane Harkova i Oružanih snaga Ukrajine, Rusi su se povukli daleko od gradskog područja u pravcu ruske granice – naveo je Terehov.

– Sada je u Harkovu mirno i ljudi se postepno vraćaju u grad. Obezbeđujemo vodu, gas i struju svim građanima. Međutim, nažalost mnogi stambeni kompleksi su uništeni ili oštećeni. Tako da ćemo u budućnosti imati ogromnu rekonstrukciju – istakao je.

Dodao je da poslednjih pet dana u gradu nije bilo granatiranja.

– Rusi su samo jednom pokušali da gađaju grad raketom u blizini aerodroma u Harkovu, ali je raketu eliminisala ukrajinska protivvazdušna odbrana – naveo je gradonačelnik.

Zašto je Harkov bitan grad?

Harkov je grad na severoistoku Ukrajine i daljen je samo 50 kilometara od ruske granice i ne previše od regiona Donbasa koji je dom proruskih separatističkih grupa koje se bore na ruskoj strani.

To je drugi po veličini grad u Ukrajini i pre rata je u njemu živelo oko 1,4 miliona ljudi, dok je istoimenoj pokrajini živelo je najmanje milion ljudi.

To je ovo mesto učinilo ključnim strateškim ciljem ruske invazije od prvih dana rata – ali ukrajinska odbrambena linija je izdržala nedelje ruskih napada. Rusija je pribegla teškom artiljerijskom granatiranju grada, kao što je to učinila sa drugim ključnim ciljevima kao što je Marijupolj.

2 COMMENTS

  1. I to sve petama u dupe. Ruski vojnik nije motivisan. Ovo nije rat ruskog naraoda protiv svoje brace nego cisti Putiniv rat da bi osto na vlasti. Svaki put kad mu se stolica drma, on pokrene rat u regiji.

  2. Hvale se pa se hvale, podjednako kao i zeleni, neka se mole bogu da rusi ne vode rat kao americanci kojima je svejedno koliko civila i dece gine, pokojna baba ili deda, sta li je vec bio, olbrajt, je 500 hiljada iracke dece proglasila nebitnom stetom, nazalost i nacistima kao i ustasama deca su uvek bila samo sredstvo za izivljavanje

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here