EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO
Dmitrij Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine

Ukrajina traži da se u roku od 48 sati održi zajednički sastanak Stalnog saveta OEBS-a i Foruma za saradnju u oblasti bezbednosti OEBS-a zbog „akcija Moskve“ kod granice, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

– I dalje zahtevamo transparentnost od Rusije koja je odbila da prisustvuje jučerašnjem sastanku u okviru Bečkog dokumenta. Još jednom pozivamo Rusiju da uzme u obzir legalne brige zemalja-učesnica i da iskoristi instrumente OEBS-a za smirivanje napetosti, izazvane njenim vojnim akcijama u blizini granice sa Ukrajinom. Izjave o povlačenju trupa nisu dovoljne. Potrebna nam je transparentnost i činjenice – napisao je ministar na Tviteru.

Histerija oko navodnih planova Rusije da napadne Ukrajinu traje već nedeljama. Iako je Moskva više puta demantovala da ima takve namere, zapadni mediji i političari ne prestaju da ponavljaju istu mantru. Štaviše, traže da Rusija povuče trupe koje izvode vojne vežbe na sopstvenoj teritoriji. Iako je Rusija saopštila 15. februara da je počela da povlači deo trupa nakon vojnih vežbi, neargumentovane izjave o pripremi provokacija i dalje stižu sa Zapada.

Podsetimo, i ukrajinski zvaničnici su više puta saopštavali da nemaju informacije da Rusija sprema napad na njihovu zemlju.

3 COMMENTS

  1. Па нека Русија тражи повлачење НАТО из Црног мора,из Средоземног мора , са Косова итд.Бит че боље.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here