pixabay.com
Krim

Odluku ukrajinskog suda da se zapleni 65 ruskih aviona koji su leteli na Krim ruski eksperti vide kao apsurdnu. “Na isti način mogu da zaplene, na primer, automobile ljudi koji odlaze na odmor na Krim. Još mnogo toga mogu da zaplene – recimo, ptice selice koje sa teritorije Ukrajine preleću na Krimsko poluostrvo”.

Ovo kaže Natalija Makejeva, zamenica direktora ruskog Centra za geopolitičku ekspertizu. Ona smatra da je ukrajinsko pravosuđe samo po sebi anegdota, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

– Navode da su “zaplenili” ruske avione… Najverovatnije je reč o tzv. zaplenjivanju u odsustvu. Male su šanse da se to dogodilo na kijevskom aerodromu “Borispolj”, s obzirom da sa Kijevom ne postoji redovna avionska linija. Drugim rečima, sve je to apsurdno – ističe Makejeva.

Analitičari ističu da ne postoji nikakva mogućnost da odluka suda bude sprovedena, s obzirom na to da su Rusija i Ukrajina potpuno obustavile vazdušni saobraćaj još 2015. godine, tako da u tu zemlju ne leti nijedan ruski avion.

Cela priča je dospela u javnost nakon što je tužilaštvo tzv. Autonomne Republike Krim, koje je deo Državnog tužilaštva Ukrajine, na svom Telegram-kanalu objavilo da je naložena zaplena 65 aviona koji su prekršili postupak ulaska i izlaska sa “okupiranog” poluostrva.

Kako se navodi, istragom se bavi ukrajinska Služba bezbednosti za Krim. Slučaj je pokrenut “zbog činjenica kršenja pravila međunarodnih letova od strane zvaničnika stranih avio-kompanija i kršenja postupka ulaska i izlaska iz privremeno okupirane teritorije”.

Tužilaštvo podsjeća da je od marta 2014. godine Ukrajina “zatvorila vazdušni prostor iznad Krima” i “obustavila rad svih aerodroma na teritoriji poluostrva”.

Aerodrom u Simferopolju obara rekorde

Podsetimo, Ukrajina nije priznala rezultate referenduma 2014. godine, na kojima je oko 97 odsto žitelja Krima glasalo da se to poluostrvo vrati u sastav Rusije. Uprkos volji krimskog naroda, Kijev i Zapad smatraju Krim “anektiranim” i “okupiranim”, a referendum “nezakonitim”.

Krimske vlasti uveravaju da je nalog za zaplenu aviona ruskih kompanija zbog letova na Krim “virtuelan” i da neće zakomplikovati letove turista i žitelja poluostrva. Oni ovo vide kao još jedan politički blef Kijeva i smatraju da takve odluke kijevske vlasti donose iz nemoći. Kako ističu, kao što su do sada leteli avioni na Krim, tako će biti i ubuduće.

Ovog leta, uprkos pandemiji koronavirusa, krimski aerodrom u Simferopolju je svakodnevno imao od 220 do 250 dolaznih i polaznih letova. Pored toga, ta vazdušna luka je sredinom avgusta opslužila 44.885 putnika u jednom danu, što je rekord u celoj istoriji krimskog aerodroma.

Eksperti napominju da ukrajinski državni organi nemaju nikakvu jurisdikciju na Krimu, pa su takve presude samo u svrhu samopromocije fiktivnih ukrajinskih struktura, koje navodno predstavljaju Krim i koje moraju da pravdaju svoje postojanje i finansiranje. Praktično, nijedna njihova odluka nije sprovedena, kao što neće biti ni ova najnovija, zaključuje Sputnjik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here