Tanjug/AP

Ukrajina je prošle godine zaplenila imovinu Rusije i Belorusije u vrednosti od 41 milijardu grivna (1,12 milijardi dolara), saopštio je Biro za ekonomsku bezbednost Ukrajine.

– U svim krivičnim postupcima zaplenjena je imovina čija se vrednost procenjuje na 46,7 milijardi grivna (skoro 1,28 milijardi dolara). Ogromni deo – 41 milijardu (1,1 milijarda dolara) čine imovina i objekti prava svojine Rusije i Belorusije. Te aktive i imovina već su doneli 2,2 milijarde grivna (60,2 miliona dolara) prihoda državi –  navodi se u saopštenju Biroa.

U martu 2022. godine predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakon „O glavnim principima prinudnog oduzimanja objekata svojine Rusije i njenih stanovnika u Ukrajini“.
Početkom avgusta 2022. godine Zelenski je saopštio da je u Ukrajini zaplenjena ruska imovina ukupne vrednosti od oko 765 miliona dolara, te da se „taj posao se nastavlja“.
Premijer Ukrajine Denis Šmigalj tada je izjavio da je Vlada predložila Zelenskom da konfiskuje 903 objekta ruske imovine. Kako je saopšteno, prihod će biti preusmeren na odbranu i obnovu zemlje.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here