EPA/Sergey Dolzhenko
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Novoizabrani predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na svečanom zasedanju položio zakletvu ukrajinskom narodu, nakon čega je predsednik Ustavnog suda proglasio njegovo stupanje na dužnost šefa države.

Zelenski je položio zakletvu stavivši ruku na Ustav Ukrajine i Peresopnicko jevanđelje. Posle toga on je dobio zvanične simbole vlasti šefa države – znak predsednika u obliku lanca, pečat i žezlo.

Zelenski je u svom obraćanju rekao da “nema pravih ili pogrešnih” Ukrajinaca i pozvao na jedinstvo u zemlji.

– Mi smo svi Ukrajinci. Ne postoje veći ili manji, pravi ili pogrešni, svi su Ukrajinci. Od Užgoroda do Luganska, od Černigova do Simferopolja, u Lavovu, u Harkovu, u Donjecku, u Dnjepru, u Odesi – svi smo Ukrajinci i treba da budemo ujedinjeni, jer samo tada jaki – istakao je Zelenski, govoreći u Radi.

On je dodao da “evropska zemlja počinje sa svima. Da, mi smo izabrali put ka Evropi, ali Evropa nije negde tamo, Evropa je ovde. A kada Evropa bude ovde (u glavi), ona će biti u Ukrajini”.

Prema njegovim rečima, od danas je svaki Ukrajinac odgovoran za Ukrajinu.

Zelenski je posle inauguracije objavio da raspušta skupštinu i raspisuje vanredne parlamentarne izbore. On je takođe pozvao skupštinu da ukine poslanički imunitet i usvoji novi izborni zakon.

Ukrajinski predsednik takođe je tokom inauguracije rekao da ne želi da u kancelarijama zvaničnika stoje portreti sa njegovim likom.

– Zaista želim da u vašim kabinetima ne stoje moje fotografije, da ne bude mojih portreta, jer predsednik nije ikona. Predsednik nije portret. Obesite tamo fotografije svoje dece i pre svake odluke ih pogledajte u oči – naveo je Zelenski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here