pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukrajina predlaže NATO-u da koristi vazdušni prostor iznad Krima za svoje operacije, izjavio je ministar za infrastrukturu Ukrajine Vladislav Kriklij.

Ministar je tokom sastanka sa zamenikom generalnog sekretara NATO-a za odbrambenu politiku i planiranje Patrikom Ternerom rekao da se Ukrajina drži kursa integracija u evroatlantske sisteme kolektivne bezbednosti i da je jedno od najvažnijih pitanja – razmena podataka o vazdušnom saobraćaju.

„Uzimajući u obzir ažurirani bilten o bezbednost letova EASA (Evropska agencija za vazduhoplovnu bezbednost) u Simferopoljskom regionu kontrole leta i ukidanja ograničenja Federalne uprave za civilnu avijaciju SAD za letove u Simferopoljskom području, predlažemo da se taj deo vazdušnog prostora koristi za vazdušne operacije NATO-a: za transport snaga, opreme, tereta i tome slično. Nadamo se na podršku NATO-a u praćenju vazdušne situacije duž ruske granice“, prenosi reči Kriklija pres-služba Ministarstva infrastrukture.

Vladislav Kriklij i Patrik Terner imali su sastanak tokom radne posete ukrajinske vladine delegacije Briselu na čelu sa premijerom Denisom Šmigaljom.

Podsetimo, Krim je postao deo Rusije 2014. godine, nakon referenduma na kojem je ubedljiva većina stanovnika ovog poluostrva glasala za ulazak u sastav Ruske Federacije.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime