EPA/SERGEY DOLZHENKO
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sproveo je u delo odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o personalnim sankcijama protiv pravnih i fizičkih lica iz Rusije.

Ukaz je objavljen na sajtu šefa države.

„Poveriti sekretaru Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine kontrolu nad implementacijom odluke Saveta, koja je stupila na snagu ovim ukazom“, navedeno je u tekstu.

Na sajtu nije objavljen sam sankcioni spisak. Jedna od odluka Saveta je poverljiva.

Kako je navedeno, „realizaciju i praćenje efikasnosti“ sankcija trebalo bi da obezbedi ukrajinski kabinet ministara zajedno sa ukrajinskom Službom bezbednosti i Nacionalnom bankom Ukrajine.

„Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine će obavestiti nadležne organe Evropske unije, SAD i drugih država o uvođenju sankcija, a takođe će im postaviti pitanje o primeni sličnih ograničavajućih mera“, navedeno je u tekstu ukaza.

Ranije je Savet proširio ograničenja protiv Moskve, unoseći izmene u odluku od 14. decembra 2020. godine.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here