Tanjug/AP

Ofanzivi ukrajinske vojske koja nastavlja da Kijevu donosi pobede, ne nazire se kraj. Posle prvobitnih i iznenađujuće velikih uspeha ofanzive istočno i južno od Harkova, Rusi očigledno i dalje nisu u stanju da zaustave nalet Ukrajinaca koji imaju lošije oružje ali više ljudstva.

Opremljeni tenkovima T-64 i uz podršku zastarelih američkih oklopnih transportera M-113, koje su isporučili Španija, Italija, Portugal i Holandija, Ukrajinci su potisnuli neke od elitnih ruskih trupa koje su morale da se povuku da ne bi bile oklopljene.

Enormne materijalne gubitke Rusi mogu da relativno brzo nadoknade iz velikih vojnih skladišta zaostalih iz doba SSSR-a. Naravno, to nisu više tenkovi iz operativnih jedinica sa početka sukoba. Iz trupa stižu pritužbe na nedostatak opreme i učestale tehničke probleme. Prema nekim izvorima, čak 30 odsto od ukupno oko hiljadu izgubljenih tenkova u Ukrajini, bilo je napušteno na frontu. Najčešće zbog kvarova, zatim neprimerene upotrebe i na kraju jednostavno zato što posade nisu želele da učestvuju u borbi.

Pozivom na mobilizaciju 300 hiljada rezervista Rusija je probudila svoju moćnu vojnu mašineriju. Rezervisti će proći jednomesečnu obuku nakon čega se očekuje odlazak na front. Obzirom da je većina kvalitetnih ruskih jedinica raspoređena kod Hersona, očekuje se da će rezervisti morati da zaustave ukrajinsku ofanzivu na istoku. Dakle, oružje stiže iz skladišta, sveže trupe sa obuke. Do raspoređivanja na frontu proteći će još neko vreme tako da se intenzivnije borbe mogu očekivati krajem oktobra, početkom novembra.

Da Rusi neće dići ruke od izgubljenih teritorija svedoče reči ambasadora Luganske narodne republike u u Moskvi, Rodiona Mirišnjika. Kako je on rekao, samo potpuno oslobođenje teritorija “novih regiona” Rusije i demilitarizacija Ukrajine – biće obavezan uslov za uspostavljanje mira u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. On je tom prilikom izjavio da će se borbe, nakon ulaska novih regiona u sastav Rusije, intenzivirati. To potvrđuju i zapadni analitičari koji ne sumnjaju da će ruska nadmoć u tenkovima i artiljeriji odbaciti Ukrajince na polazne položaje, pre ofanzive. Možda nakon toga sukobljene strane sednu za pregovarački sto.

Mada, ovog puta sve je to u senci ruskih pretnji nuklearnim oružjem. Putinove reči zabrinule su, u stvari bolje je reći, uplašile Zapad i NATO koji je svestan gde bi ta eskalacija vodila. NATO zvaničnici poručuju da ih takve pretnje neće uplašiti, posle čega su ukrajinskoj vojsci dopremili opremu za nuklearno-biološko-hemijsku zaštitu. Kao da im je samo to nedostajalo da pobede Ruse.

1 COMMENT

  1. Realno posmatranje stvari govori da je Ukrajina u propadanju. Ili da je NATO otvoreno podrzi i time iskopa svoju grobnicu. Ne verujem da ce Rusi, bez potrebe, koristiti atomsko oruzje. Ima i drugih mogucnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here