pixabay.com

Vrhovna ukrajinska rada je usvojila nacrt zakona o ukidanju proslave 8. marta, 1. maja i Dana pobede (9. maja) u Ukrajini kako bi se “eliminisalo nasleđe kolonijalne prošlosti u kulturnom i svakodnevnom životu”, navodi se u dokumentu koji su pripremile poslanici partija “Sluga naroda” i “Glas”.

Konkretno, umesto Međunarodnog dana žena 8. marta, predlaže se da se 25. februar postavi kao novi državni praznik i zvanični slobodan dan – Dan ukrajinskih žena. Datum je izabran u čast rođendana ukrajinske pesnikinje Lesje Ukrajinke.

Predlaže se da 9. mart, rođendan ukrajinskog pesnika Tarasa Ševčenka, bude slobodan dan.

“Do sada je na državnom nivou 8. mart bio određen kao slobodan dan – takozvani Međunarodni dan žena, koji je okupatorski moskovski režim ustanovio kako bi popularizovao sopstveno shvatanje uloge i mesta žene. Smatramo da je prikladnije da se Dan ukrajinskih žena proslavlja 25. februara. U martu bi trebalo da se proslavi sećanje na Tarasa Ševčenka”, navodi se u obrazloženju, prenosi RT Balkan.

Pored toga, poslanici žele da se ukine proslava Praznika rada 1. maja i Dana pobede 9. maja, a da se 8. maja slavi samo Dan sećanja i primirja.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u maju prošle godine potpisao zakon o “desovietizaciji zakonodavstva”, a još ranije, 2015. godine u zemlji je legalizovan proces dekomunizacije.

2 COMMENTS

  1. Klasicni idiotizam – isto kao menjanje imena gradova, ulica, novih proslava i ostalih gluposti – u bivsim jugoslovenskim republikama. Tako se neces odbraniti od ruske napasti.

  2. I sta ce im onda biti bolje slazem se sa misljenjem SFRJ,ali ne svidja mi se njegov nik SFRJ,jer SFRJ je nama nanijela najvise stete,a branili smo tu drzavu koju nismo mogli da odbranimo i postali najveci gubitnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here