Ukrajini malo i 17 milijardi dolara pomoći

0

U MMF su zabrinuti zbog krize u Ukrajini i njenih posledica
 

 

– Kriza u Ukrajini predstavlja opasnost koju je za sada teško proceniti i teško je predvideti rizik od širenja (krize) na druge zemlje. Ipak, ona može imati ozbiljne ekonomske posledice", rekla je Lagard u intervjuu za nemački privredni dnevnik Handelsblat.

 

Kristin Lagard danas će u Berlinu, zajedno sa zvaničnicima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OCDE), Svetske banke, Svetske trgovinske organizacije i Međunarodne organizacije rada, razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o ekonomskoj situaciji u svetu.

 

– Geopolitička kriza u Ukrajini ima posledice na međunarodnu trgovinu, na direktna strana ulaganja – rekla je Lagrad.

 

Direktorka MMF-a je navela da ukrajinska kriza utiče na snabdevanje Evrope energentima budući da je Ukrajina jedna od tranzitnih zemalja za tranSPORT prirodnog gasa iz Rusije.

 

Ona je takođe rekla da Ukrajini neće biti dovoljno 17 milijardi dolara pomoći koju je MMF odobrio 1. maja.

 

– Ukrajini je potrebno mnogo više od 17 milijardi dolara. Na primer, u obliku bilateralne pomoći iz inostranstva ili finansijske pomoći drugih međunarodnih finansijskih organizacija", rekla je Lagard.

 

U Briselu će se danas održati sastanak ministara spoljnih poslova EU koji bi mogao dovesti do novih sankcija protiv Rusije. Planiran je i sastanak stručnjaka EU, Rusije i Ukrajine, o snabdevanju Ukrajine i EU prirodnim gasom iz Rusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here