Ukrajini nije mesto u NATO

0

Još jednom pokazao odanost Rusiji: Miloš Zemansa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim
 

"O Ukrajini zadržavam nepromenjeno mišljenje: trebalo bi da postane neutralna i da se obavi njena tzv. finlandizacija. Vi kao iskusni novinari znate šta je to pa ne moram da vam objašnjavam", kazao je u Astani predsednik Zeman izveštačima čeških medija.

 

Zeman je ocenio da se polako menja stav prema Rusiji u Evropskoj uniji i pozvao se na izjavu nemačkog vicekancelara Zigmara Gabrijela tokom nedavne posete Srbiji da bi EU trebalo da revidira odnose sa Rusijom.

 

"Revidira u pozitivnim smislu. Drago mi je da se postepeno odigrava preokret. Ja sam zbog tog preokreta bio izložen glupom obliku agresije. Vidim da ta tendencija (pozitivnog pristupa Rusiji) jača rekao je Zeman.

 

Češki predsednik svojim proruskim stavovima i izjavama isterao je na godišnjicu "Plišane revolucije" 17. novembra u Pragu hiljade, a u Brnu stotine demonstranata koji su mu, poručujući "Nismo ruska kolonija", pokazali kao u fudbalu crvene kartona i za ostale političke gafove i faulove.

 

Češko pivo je najbolje!

Kao svojevremeno u Slovačkoj, kada je, kao premijer, apelovao na Slovake da ne piju svoje pivo jer je dobro "samo za čšćenje veštačkih vilica", sada je, hvaleći češko pivo, nazvao američko "prljavom vodom".

"Ne zaboravite da je češko pivo najbolje. Nikakva američka konkurencija koja nudi prljavu vodu, a ni nemačke pivare, ne mogu da nam konkurišu", rekao je Zeman u Astani.

Zbog Zemanovih izjava, posebno nedavnog intervjua ruskoj televizji u kojem je ocenio da se u Ukrajini vodi građanski rat i da joj ne treba ekonomski pomagati jer je to izgubljen novac, a da Rusija nije kriva za taj sukob.

 

Češki ambasador u Kijevu morao je ovih dana da tumači češku spoljnu politiku i pravda se u ukrajinskom Ministarstvu spoljnih poslova.

 

Tokom posete SAD nakon izjava šefa države, češki premijer Bohuslav Sobotka je podsetio da za češku spoljnu politiku ne odgovara šef države, već Vlada, a da je zvanični stav Praga prema Ukrajini i Rusiji potpuno u skladu s pozicijom Evropske unije.

 

Češki predsednik tokom dvodnevne posete Kazahstanu sa brojnim privrednicima u pratnji, učestvovao je i na poslovnom češko-kazahstanskom forumu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here