“Ukrajini pomoć, ali ne i naoružanje”

0

Američki predsednik obećao pomoć Ukrajini: Petro Porošenko i Barak Obama
 

"Odgovornost vlade jeste da brani svoje građane. Učinićemo za to sve", kazao je novinarima pred odlazak iz Varšave Porošenko i najavio da će detalje i konkretnu seriju koraka u okviru plana za smirivanje situacije u Ukrajini predstaviti tokom svoje inauguracije 7. juna u Kijevu.

 

Jedan od koraka je amnestija pod određenim uslovima, a uz to i decentralizacija Ukrajine po uzoru na poljski model, u čemu, po rečima Porošenka, Ukrajina ima podršku Evropske unije i SAD, a nada se da će ta dva koraka naići na odziv u istočnim oblastima njegove zemlje.

 

"Planiramo mnoge korake koji će omogućiti sprovođenje mirovnog procesa u Ukrajini. Borimo se ne samo za Ukrajinu već i za stabilizaciju celog kontinenta. Nadam se da svi u Evropi to shvataju", rekao je Porošenko.

 

"Razgovori u Varšavi daju nam povoda za optimizam. Dogovorili smo oblike pomoći Ukrajini koje neće biti ofanzivno naoružavanje", rekao je budući ukrajinski predsednik.

 

Tokom dva dana proslave 25. godišnjice pada komunizma u Poljskoj, Porošenko se u Varšavi sreo sa predsednikom SAD Barakom Obamom, predsednikom Francuske Fransoa Olandom i predsednicima Višegradske četvorke, na čelu sa domaćin proslava poljskim predsednikom Bronjislavom Komorovskim.

 

Obama je pored ekonomske pomoći i podrške SAD da Ukrajina smanji enrgetsku zavisnost od Rusije obećao Porošenku i nova sredstva za tehničku opremu ukrajinske policije i vojske.

 

"Ali pre svega su bile važne reči predsednika Obame u govoru ispred Kraljevskog zamka da Ukrajina može da računa na pomoć SAD", rekao je Porošenko.

 

Američki predsednik je, obraćajući se Poljacima ponovo potvrdio savezničku obavezu kolektivne odbrane NATO i poručio im, kao i ostalim saveznicima na istočnim granicama NATO da nikada neće ostati prepušteni sebi i sami. Istu poruku je uputio i Ukrajincima dodajući da SAD nikada neće priznati aneksiju Krima niti narušavanje ukrajinskog suvereniteta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here