Pixabay

Državni koncern „Ukroboronprom“ rizikuje da se nađe na antiruskom sankcionom spisku ukoliko fabrika „Motor sič“ bude prodata kineskim kompanijama koje su sarađivale s holdingom „Helikopteri Rusije“, izjavio je šef Antimonopolskog komiteta Ukrajine Jurij Terentjev.

Predstavnik „Motor siča“ Anatolij Mališ rekao je u avgustu da su dve kineske kompanije već podnele Antimonopolskom komitetu Ukrajine na razmatranje ugovor o kupovini više od 50 odsto akcija ukrajinske fabrike.

„Možemo se naći u potpuno apsurdnoj situaciji, u kojoj bi, na primer, kineska kompanija zajedno s ‘Ukroboronopromom’ dobila kontrolu nad tim preduzećem, a pritom SAD nalaze potvrdu da kineska strana učestvuje u lancu isporuka ‘Helikopterima Rusije’ – nastala bi potpuno kafkijanska situacija, u kojoj ‘Ukroboronoprom’, zajedno s ‘Motor sičom’, dospeva na antiruski sankcioni spisak SAD“, rekao je Terentjev za radio „NV“.

Prema njegovim rečima, uz takav krajnji scenario pod sankcijama bi se, pored „Ukroboronproma“, mogli naći ukrajinska preduzeća koja ga finansiraju, među kojima su ukrajinske državne banke.

Bivši savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je ranije u intervjuu za ukrajinski internet portal „Evropska pravda“ izjavio da Kina pokušava da se integriše u ekonomiju zemalja širom sveta, preko projekta „Puta svile“ i kroz privlačne investicije. On je dodao da SAD žele da upozore svoje prijatelje i partnere na rizike koje nose kineske investicije.

Pred Boltonovu posetu Ukrajini u medijima se pojavila nezvanična informacija da je jedan od ciljeva njegovog dolaska da spreči da kineske kompanije kupe akcije „Motor siča“.

Kasnije je list „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore, preneo da osnivač privatne vojne kompanije „Akademi“ (ranije poznate pod nazivom „Blekvoter“) Erik Prins razmatra mogućnost da kupu „Motor sič“, čiji se proizvodi koriste za avione i helikoptere u 120 zemalja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here