EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
Parada u Kijevu

Rast rusofobičnog raspoloženja je doveo do pojave velikog broja radikala koji mogu Ukrajinu da dovedu na ivicu građanskog rata, izjavio je za televiziju “Prva nezavisna” poslanik Vrhovne rade Oleg Vološin.

Prema njegovim rečima, sada se u zemlji može naći na desetine hiljada „usijanih glava“ koje su spremne za napad na parlament.

Političar smatra da će izbegavanju sukoba u ukrajinskom društvu pomoći čvrsta pozicija zapadnih država, koje trenutno samo pogoršavaju situaciju širenjem poziva za osvetu u Donbasu.

On dodaje da umesto da pomažu ljudima da prebole posttraumatičan sindrom, još ga više jačaju u Ukrajini.

– Vi ste ratni heroji, mi ćemo pobediti, paradiraćemo Donjeckom. Umesto da objasne: Sin Vam je poginuo. Želite da Vam još jedan pogine? Hajde da se dogovorimo – rekao je on.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde su vlasti 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, kao i zbog Krima koji se ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti su više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje.

U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here