Ukrajinska kriza kao kubanska – biće raketa na sve strane

0

Postoji pretnja da se ukrajinska kriza pretvori u kubansku, kada su SAD razmestile svoje rakete u Turskoj, a Rusija na Kubi
 

Zato analitičari procenjuju da bi se ukrajinska kriza mogla pretvoriti u "kubansku krizu" iz šezdesetih godina prošlog veka, pošto Rusija ne može da dozvoli nikakvo dalje približavanje NATO-a svojim granicama. Tada su SAD razmestile nuklearne rakete srednjeg dometa u Turskoj, a lider SSSR-a Hruščov kao odgovor postavio rakete na Kubu…

 

Ako bi došlo do neočekivanog napada, ne bi bilo vremena za Ruse da donesu odluku o reakciji, kao ni sredstva za taj uzvratni napad.

 

Preostale ruske rakete mogu biti uništene od evropske protivraketne obrane, koja se trenutno aktivno širi u istočnoj Evropi te pored ruske obale u severim morima – navode vojni eksperti.

 

NATO pojačava snage u istočnoj Evropi, u martu ove godine u akvatorijumu Crnog mora pojavili su se američki torpedni razarači opremljeni sistemom "Aegis".

 

Još 17. marta ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su odluke Rusije o Krimu delimično povezane s pretnjom ulaska Ukrajine u NATO.

 

"Kad se vojna infrastruktura približava našim granicama, moramo odgovoriti na te mere", rekao je Putin.

 

Moskva je dodatno pojačala Crnomorsku flotu koja osigurava obranu Rusije na jugu, te najavila da će u bućunosti više biti prisutna u Sredozemnom moru.

 

"Još samo jedan korak NATO-a prema ruskim granicama povući će za sobom prekrojavanje čitave evropske arhitekture bezbednosti", upozorio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here