Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Ukrajinske snage bezbednosti jačaju svoje položaje i miniraju teren u blizini kontakt linije u Donbasu, izjavio je predstavnik Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

– Od 18.15 sati primećeni su inženjerski radovi na položajima ukrajinskih oružanih snaga u blizini sela Piščevik. Zabeleženo je miniranje tog područja i jačanje položaja. U cilju sprečavanja provokacija, ukrajinska strana u Zajedničkom centru obaveštena je o tome u okviru mehanizma koordinacije – rekao je predstavnik DNR.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su u ponedeljak 27. jula stupile na snagu dodatne mere za osiguranje primirja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here