EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

Uprava Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštila je da je otkrila 49 jedinica tehnike Oružanih snaga Ukrajine u naseljima Donbasa.

– Otkriveno je razmeštanje 49 jedinica naoružanja i vojne tehnike oružanih formacija Ukrajine u blizini stambenih zgrada i opštinskih objekata na teritoriji pod kontrolom Ukrajine – rekao je predstavnik Uprave novinarima.

On je naveo da su među otkrivenom tehnikom borbena vozila pešadije BMP-1, samohodno protivavionsko oruđe „Šilka“, protivtenkovski topovi „MT-12 Rapira“ i samohodna haubica 2S1 „Gvozdika“.

Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. julu prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here