EPA/Roman Pilipey
Ukrajinska vojska

Vojni sukob Moskve i Kijeva okrenuo bi se „ogromnim gubicima“ i „rekom kovčega“ za rusku stranu, izjavio je zamenik sekretara ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Sergej Krivonos u intervjuu internet magazinu „Obozrevatelj“.

Zamenik sekretara SNBO optužio je Rusiju za pokušaj destabilizacije situacije u Ukrajini, naglasivši da za Moskvu nije problem da „mentalno pokrene sveobuhvatnu agresiju“ protiv Kijeva. Krivonos je priznao da je ruski vojno-tehnički potencijal značajno veći od ukrajinskog.

– Međutim, postoji jedno ali: ukrajinska vojska ima odlično borbeno iskustvo koje je dobila za vreme 6,5 godina rata. U ukrajinskoj vojsci služe motivisani vojnici koji imaju odlično iskustvo u vođenju ratnih dejstava – rekao je on.

Kako navodi Krivonos, zbog toga, u slučaju rata, rusku vojsku očekuje „reka kovčega koja će otići“ u zemlju.

– Setimo se 1994-1996. godine. Šta je tada destabilizovalo situaciju u Rusiji? Čečenski rat. Stotine, hiljade tela ruskih vojnika koje su dovozili kući, pogoršali su situaciju. I oni znaju za tu pretnju. Zato je njihov zadatak da mi sami sebe unutra destabilizujemo, da bi oni potom mogli reći: čekajte, Ukrajinci sami ne mogu da zavedu red u svojoj državi, zašto se onda ljutite na nas, zašto ste nam uveli sankcije? – smatra zamenik sekretara SNBO.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime