pixabay.com
Ilustracija

Kijev je od 2007. razvijao plan rata sa Rusijom, priznao je general-major Oružanih snaga Ukrajine Viktor Nazarov u intervjuu za portal „Ukr lajf“.

Prema njegovim rečima, ukrajinski Generalštab počeo je sa pripremama za oružani sukob sa Moskvom nakon govora predsednika Rusije Vladimira Putina na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 10. februara 2007.

„Nismo sedeli skrštenih ruku… Razrađivani su vojni dokumenti i operativni planovi koji su, između ostalog, uključivali i rat sa Rusijom“, istakao je Nazarov.

On je objasnio da su se Oružane snage Ukrajine takođe pripremale za scenario oružanog sukoba na istoku Ukrajine – u Donbasu, kao i na poluostrvu Krim.

Pri tome je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom ipak je iznenadilo Oružane snage Ukrajine, dodao je general.

„Sa strateškog stanovišta, to nije bilo neočekivano. Taktika koju su koristili na Krimu… da, ona je bila prilično neočekivana“, objasnio je on.

Putin je na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu govorio o krizi međunarodne politike i modelu međunarodnih odnosa koji je izgradio Zapad. Prema njegovim rečima, unipolarni svet je vodio u ćorsokak. Tada je ruski predsednik predložio da se model promeni kako bi se izvukao iz ćorsokaka koji sada vidimo. Ali ukrajinska vojska je iz toga izvela sopstvene zaključke i počela da razrađuje scenarije sukoba sa Rusijom na Krimu, u Donbasu i drugim regionima, sve do pravog rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here