youtube/ VICE News
Pripadnici ukrajinskog bataljona "Azov"

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika saopštila je da ukrajinski vojnici masovno beže iz Donbasa.

Kako navodi pres-služba Narodne milicije DNR, tokom protekle dve sedmice Oružane snage Ukrajine napustila su 244 vojnika.

– Najveći broj je napustio 36. brigadu marinaca koja se nalazi na položajima u pravcu Mariupolja. Dezertirala su 44 marinca – navodi se u saopštenju.

Prema mišljenju Narodne milicije, uzroci dezerterstva bi mogli biti zaoštravanje situacije u regionu u povećana opasnost od obnavljanja vojnih akcija velikih razmera. Pritom, kako se dodaje, skoro 20 odsto ukrajinskih vojnih dezertera su oficiri, a pojedini su čak komandanti vodova.

Vojni eksperti su više puta ukazivali na žalosno stanje ukrajinske vojske. Ruski general-major u rezervi Vladimir Bogatirev ranije je rekao da je realno stanje Oružanih snaga Ukrajine kritično, a posebno u jedinicama koje se nalaze na kontakt-liniji u Donbasu.

Stručnjak je ukazao na manjak naoružanja, municije i hrane, kao i na loše finansiranje. Prema njegovim rečima, najviše slučajeva dezerterstva se beleži u Oružanim snagama na istoku Ukrajine.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime