M. Karović
Foto: Ilustracija

U školama širom Austrije, od prošle nedelje, sprovodi se redovno testiranje đaka i nastavnog osoblja, a do sada je bilo 536 pozitivnih brzih testova, saopštilo je Ministarstvo obrazovanja.

Po prvi put, od kada su škole počele ponovo da rade, pošto je semestarski raspust završen u svim pokrajinama, testovi su sprovedeni širom Austrije.

Od ukupno oko 1,3 brzih testova, koji se u školama sprovode ponedeljkom i sredom, bilo je 536 pozitivnih, od kojih 364 đaka i 172 nastavnika.

Najviše pozitivnih testova registrovano je u Beču sa 250, a na drugom mestu je Donja Austrija sa 103. Svi pozitivni brzi testovu proveravaju se PCR testom, a prošle nedelje potvrđeno je tri četvrtine.

Prema Ministarstvu svega jedan odsto đaka, to jest njihovih roditelja odbija testiranje, i ti đaci ne mogu da se vrate u školske klupe, već moraju da uče od kuće.

Austrijski model, kako navodi Ministarstvo, naišao je na interesovanje drugih zemalja, koji se interesuju o funkcionisanju brzih testova, koji se primenjuju u školama.

Austrijska vlada brzim testovima krenula je u popuštanje mera i pored pojave novih sojeva, koji su infektivniji od osnovne varijante korona virusa.

Brzim testom zzele se otkriti asimptomaticcno oboleli, koji potom bivaju izolovani i time se sprečava širenje korona virusa.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime