Pixabay
Ilustracija

Svake godine Sabor bačijara se održava na drugi dan Đurđevdana ili prve subote posle Đurđevdana, na imanjima porodica Mirka i Biljane Paunovića i Dušana Paunovića u Stamnici kod Petrovca na Mlavi. Bačija pod nazivom Izvor, nedaleko od izvorišta Stamničke reke, smeštena je pored reke koja odvaja dva dela ove tradicionalne manifestacije koju je ove godine posetilo čak 2.500 gostiju.

Posetioci su mogli da uživaju u izložbama pasa, ovaca, jagnjadi, koza i ovnova, ali i da posmatraju takmičenje u muži ovaca. Gledali su kako se sprema stari kulinarski specijalitet, koji se pravi od davnina od ovčijeg mesa (zove se “žmare”), a način pripreme se prenosi iz generacije na generaciju. Mogli su da probaju i jagnjeće i praseće pečenje. U staroj bačiji mogli su da se “vrate” u prohujala vremena i nauče kako se nekad radilo, odnosno kako su se muzle ovce, na koji način se merilo mleko… Birao se pobednik u muži, ali i ovca šampionka, odnosno ona koja daje najviše mleka.

Ćilimi i grnčarija

Na ovoj manifestaciji nastupili su i folklorni ansambli iz Petrovca na Mlavi i drugih opština. Gosti su uživali i u plodovima rada vrednih članica udruženja čije zlatne ruke spremaju razna stara jela na načine koji su im preneli njihovi preci. Izloženi su ćilimi i druge rukotvorine, grnčarija, nošnje, sirevi, đakonije…

Sabor je otvorio Milanče Aćimović, predsednik Skupštine opštine Petrovac na Mlavi. Tradicionalno, kao domaćin Sabora, ove godine je Dobrica Milosavljević uručio šubaru i štap Sabora zaslužnom građaninu i budućem domaćinu ove svetkovine Borisu Gvozdiću koji će nositi tituli naredne godine i tako preneti drugome. Na Saboru je bilo oko 2.500 posetilaca.

– Završena je još jedna bačijada i još jedno takmičenje sela. Nadamo se da su gosti koji su došli na ovu manifestaciji uživali koliko i mi. Potrudili se da budemo vredni pažnje publike kao i do sada na prethodnim bačijadama i nadamo se da smo uspeli u tome. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da realizujemo ovaj naš program, u nadi da će dogodine biti još lepši i masovniji – izjavio je Dalibor Stanojević, predsednik KUD-a “Vuk Karadžić” iz Stamnice.

– Poslednje četiri godine funkcionišemo besprekorno. Sve zajedno radimo i organizujemo, nema izdvajanja pojedinaca i time se dičimo – ukazuje Tamara Rančić Vladuljević, članica uprave KUD-a “Vuk Karadžić” iz Stamnice.

Udruženje žena Stamničanke zvanično postoji 12 godina, bavi se očuvanjem tradicije i kulturnog nasleđa ovog kraja kroz prikaz rukotvorina i tradicionalne trpeze na manifestacijama širom zemlje.

Od kačamaka do puslica

Saboru bačijara i ove godine, 15. put po redu, bile su domaćini drugim društvima – Udruženje žena iz Bistrice, Ćovdinke iz Ćovdina, Zlatne ruke iz Kladurova, Starčevljanke iz Starčeva i Etno dame iz Laznice čija je trpeza proglašena za najbolju. Ćovdinke su, po oceni žirija, pripremile najukusnije etno jelo.

– Imali smo bogat štand koji je tokom celog dana bio izuzetno posećen. Volica Bokić je spremala vruće vlaške plašinte. Naše udruženje je, inače, poznato je po tradicionalnoj hrani: salčićima, vanilicama, rolatu sa pekmezom, puslicama, panj torti… Ovog puta u takmičarskom delu učestvovale smo sa bogatom trpezom na kojoj su se našli čvarci iz salamure sa projom, kačamakom i sirom, sarmice od semena bundeve u listu od zelja, suve punjene paprike i ovčija vurda sa belim lukom – izjavila je Slađana Radanović, predsednica Udruženja žena “Stamničanke” iz Stamnice.

Birao se i najlepši pas. Ta titula je pripala ljubimcu Vladana Stankovića iz Kamenova.

Birane su i lepotice Sabora u konkurenciji 15 devojaka. Za Mis Sabora izabrana je Ivana Milanović iz Starčeva, prva pratilja Anastasija Nikolić iz Stamanice, a druga Snežana Josić iz Lopušnika.

Svi su uživali u pesmi i igri. U revijalnom delu kulturno-umetničkog programa učestvovala su kulturno-umetnika društva Vlaško kolo iz Osanice, “Braća Trajić” iz Starčeva, Lopušnik iz Lopušnika, Izvor Laznica iz Laznice i Prva iskra iz Ćovdina.

Članovi žirija

U komisiji za izbor najbolje kolekcije ovaca i ovna, ovce šampionke, koza i pasa bili su predsednik Igor Cvetanović i članovi Robin Grbinović i Darko Kostić. O najukusnijim starim jelima i etno proizvodima odlučivali su Vanka Jovanović (predsednik) i Slobodan Perić i Dragan Maksimović. Kad je reč o najlepšoj devojci, presudio je žiri na čelu sa Dobricom Milosavljevićem. U njemu su bili još Boris Gvozdić i Saša Živojinović.

Pobednici

Najbolje kolekcije ovaca imaju Saša Životić (Malo Laole), Slobodan Nikodijević (Panjevac) i Miladinović (Đurinac). Što se tiče jagnjadi, prvo mesto je osvojio Srbica Nikolić iz Krepoljina. Najbolje koze ima Vladan Milosavljević iz Lopušnika. Za ovcu šampionku proglašena je ovca vlasnika Vojislava Jovanović iz Milanovca, dok je titulu najboljeg ovna odneo ovan Tomislava Petrović iz Ćovdina.

“Vuk” ima 62 godine

Takmičenje sela opštine Petrovac na Mlavi ove godine otvorio je KUD “Vuk Stefanović Karadžić” iz Stamnice, a nastupale su dečja, omladinska i seniorska grupa kao i veterani. Ovo udruženje je osnovano davne 1960. godine, broji oko 70 članova, neguje vlaške narodne običaje i ima soliste na violine, harmonici, fruli i dobošu kao i vokalne izvođače. Predsednik društva je Dalibor Stanojević, a umetnički rukovodilac je Ivica Blagojević.